STAznanost

Lenarčič opravil meritve v zahodnem Sredozemlju in pristal na Sardiniji

Cagliari, 27. marca - Pilot Matevž Lenarčič, ki je v petek poletel s portoroškega letališča na novo misijo nad Sredozemljem in Alpami, je v nedeljo pristal na Sardiniji. V preteklih dneh je opravil meritve na območju zahodnega Sredozemlja, nadaljevanje proti Cipru pa je še vedno negotovo zaradi vremenskih razmer. Pot, ki jo je opravil, je bila drugačna od načrtovane.

Nadaljevanje Lenarčičeve poti proti Cipru je še vedno negotovo zaradi vremenskih razmer, ki ne zagotavljajo ustreznih pogojev za prenos črnega ogljika in saharskega peska iz Afrike, so sporočili iz njegove ekipe. Današnji dan bo Lenarčič preživel v Cagliariju, kjer čaka na nadaljnja navodila vremenoslovca Andreja Velkavrha.

Pot, ki jo je vodja misije Green Light World Flight preletel v preteklih treh dneh, je bila precej drugačna od načrtovane. Po pristanku na Malti v petek, je pot nadaljeval v soboto proti Portugalski, letel je čez tunizijski in alžirski zračni prostor, v oblačnem vremenu in občasno zelo močnih turbulencah.

Zaradi premočnega nasprotnega vetra je bil prisiljen predčasno pristati v Malagi, na jugu Španije. Hitre spremembe vremena in umirjanja ciklona nad Iberskim polotokom so bile glavni razlog, da je Lenarčič včeraj obrnil proti Sardiniji, kjer so še pihali ugodni vetrovi, ki prinašajo črni ogljik in saharski pesek nad Sredozemlje.

Z meritvami koncentracij črnega ogljika nad celotnim Sredozemskim zalivom, Alpsko verigo in osrednjo Evropo želi Lenarčič z ekipo Green Light World Flight preveriti vpliv črnega ogljika in saharskega peska, ki prihaja iz Afrike, na klimatske spremembe v osrednji Evropi in na taljenje ledenikov.

Potek tokratnega poleta z ultralahkim letalom po načrtovani poti bo močno odvisen od vremenskih razmer, tako da Lenarčič računa, da bo celotno misijo lahko opravil v kakšnih dveh mesecih.