STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na FDV predavanje Slovenci za moderno znanost

Ljubljana, 28. marca - Na Fakulteti za družbene vede je danes potekalo predavanje slovensko-ameriškega fizika in zgodovinarja znanosti Stanislava Južniča. Predavanje z naslovom Slovenci za moderno novo znanost je potekalo ob 450-letnici smrti barona Žige Herbersteina.

Kot so zapisali v opisu dogodka, dejstvo, da slovenska znanost danes stagnira, nikakor ne pomeni, da je bilo tako tudi v času Herbersteina. Prevodi Hermana Koroškega, alkimija Barbare Celjske, sodelovanje Žige Herbersteina s Kopernikom, Frishlinova ljubljanska astronomija, Keplerjev beg v Prekmurje, Galilejev sorodnik Ljubljančan Roberto Galileo, pomoč Janeza Vajkarda Turjaškega pri Guerickovih vakuumskih poskusih, Janezovo financiranje prvega prevoda Francisa Bacona in Kircherjevega Ojdipa ob pionirju balonarstva Gregorju Kraškoviču in lanskem napol slovenskem Nobelovcu Duncanu Haldlanu so le drobci mozaika nekdanje veličine, ki obeta.

Antropološko gledano je osnovni vzrok za pozabo slovenske slave vsakokratna umetelnost slovenskih elit vzpostaviti same sebe kot absolutno noviteto domala brez zgodovinskih precedensov leta 1918, 1945 ali 1991. Tako so slovenski prestoli znanja v Svetem rimskem cesarstvu, Habsburški monarhiji ali Jugoslaviji vedno znova proglašeni za tujerodna zaradi odsotnosti slovenskih akademskih institucij posvečenih zgodovini znanosti, še navajajo.

Dr. Južnič je v San Franciscu rojeni Slovenec. V Ljubljani je diplomiral iz fizike, kasneje pa opravil doktorat iz zgodovine. Sodeloval je na univerzi v Saint Louisu in na oddelku za zgodovino znanosti na univerzi v Oklahomi.