STAznanost

V Bruslju razpravljali o pomenu naprednih materialov za krožno gospodarstvo

Bruselj, 30. marca - V organizaciji Slovenskega gospodarskega in raziskovalnega združenja (SBRA) in Kemijskega inštituta (KI) je v sredo v Bruslju potekala razprava o pomenu naprednih materialov v krožnem gospodarstvu. Na dogodku so med drugim sodelovali predstavniki KI, belgijskega inštituta s področja naprednih materialov, pobude Nanofutures ter Skupine Gorenje, so sporočili s KI.

Na dogodku so predstavniki podjetij, raziskovalnih inštitutov, predstavništev evropskih regij, Evropske komisije in evropskih združenj razpravljali o pomenu uporabe in prenosa naprednih (nano)materialov s področja shranjevanja energije, biomaterialov in biomimetskih materialov iz raziskav v industrijo.

Spregovorili so tudi o uporabi naprednih materialov v inovacijskem procesu ter pomenu naprednih materialov za konkurenčnost Evrope. Poseben poudarek je bil namenjen tudi ponovni uporabi naprednih materialov v krožnem gospodarstvu.

Direktor KI Gregor Anderluh je predstavil raziskovalno dejavnost inštituta in deset projektov Obzorja 2020, v katere je inštitut vključen. Ekspertize inštituta s področja raziskav žlahtnih kovin in bionanostruktur sta predstavila raziskovalca Nejc Hodnik in Helena Gradišar.

Udeležence je zanimalo, ali so predstavljene raziskave že uporabne v realnem življenju ter kako se obvešča javnost o raziskovalnih dosežkih. Nekateri so podprli tudi predloge za sodelovanja s Kemijskim institutom.

Aleš Mihelič iz Gorenja je predstavil napredne materiale, ki jih Gorenje vgrajuje v svoje proizvode. Govorci z Evropske komisije, enega izmed večjih belgijskih raziskovalnih inštitutov s področja naprednih materialov VITO ter pobude Nanofutures pa so orisali njihovo videnje razvoja na področju naprednih materialov in krožnega gospodarstva.

Glavno sporočilo dogodka je bila pobuda po boljšem sodelovanju v evropskem raziskovalnem prostoru z ciljem prenosa naprednih, inovativnih znanj v gospodarstvo, so še zapisali na KI.