STAznanost

Predavanje francoskega matematika Villanija poželo veliko zanimanja med študenti

Ljubljana, 31. marca - Na ljubljanski fakulteti za matematiko in fiziko je ob izidu slovenskega prevoda knjige Rojstvo teorema predaval francoski matematik svetovnega slovesa Cedric Villani. Predavanje z naslovom Najboljša in najhujša napaka Henrija Poincareja je pritegnilo veliko zanimanje med ljubljanskimi študenti, ki so do zadnjega napolnili fakultetno predavalnico.

Ljubljana, FMF. Predavanje francoskega matematika Cedrica Villanija. Foto: STA

Ljubljana, FMF.
Predavanje francoskega matematika Cedrica Villanija.
Foto: STA

V zanimivem in duhovitem predavanju se je Villani osredotočil na matematičnega velikana Henrija Poincareja, rojenega leta 1854 v Franciji. Poincare je bil po besedah predavatelja najboljši matematik svojega časa, ki pa ga v Franciji pogosto zamenjajo z njegovim sorodnikom, francoskim politikom Raymondom Poincarejem.

Beseda, ki opiše Poincareja, je univerzalnost, saj je bil zadnji matematik, ki je obvladal celotno matematično znanje. Matematično polje se je namreč od tistih časov tako razširilo, da je danes obvladovanje celotnega matematičnega znanja onkraj človekove zmožnosti, je povedal Villani.

Po njegovem mnenju je eden od načinov, kako postati velik matematik, ta, da najdeš velike probleme, ki bodo vir veliko razmišljanja in napredka, kar je Poincareju uspelo. Kot se je še pošalil Villani, je Poincare tudi odličen vir dobrih citatov.

Med drugim je denimo Poincare dejal, da je matematika umetnost pripisovanja enakih imen različnim stvarem. Velik pomen pa je dajal tudi intuiciji, kot temelju matematike, s katero odkrivamo, medtem ko z logiko dokazujemo. "Kar nas uči, je intuicija, brez te bi bili matematiki kot pisatelji, ki bi bili dobri v slovnici, a brez idej," je Poincarejeve misli povzel Villani.

Francoski matematik Villani bo na povabilo predsednika republike Boruta Pahorja obiskal tudi predsedniško palačo. V pogovoru z naslovom Zakaj je matematika tako seksi se bo pogovarjal z mladimi nadarjenimi slovenskimi matematiki. Zvečer pa bo v Cankarjevem domu predaval na temo matematike in umetnosti. Villani se sicer v Ljubljani mudi ob izidu slovenskega prevoda njegove knjige Rojstvo teorema na povabilo Francoskega inštituta v Sloveniji.

Cedric Villani je matematik, direktor Inštituta Henri Poincare na Univerzi Pierre in Marie Curie ter profesor na Univerzi Claude-Bernard-Lyon-I. Prejel je številna mednarodna priznanja, med njimi tudi najbolj prestižno Fieldsovo medaljo leta 2010, ki jo vsake štiri leta podeljuje Mednarodni matematični kongres matematikom, mlajšim od 40 let.

Izhaja iz družine umetnikov, intelektualcev in matematikov ter je strokovnjak na področju analize, problemov statistične fizike, optimizacije in Riemannove geometrije. Z namenom, da bi z ljudmi delil svojo strast do matematike in da bi prikazal pomembnost te vede v vsakdanjem življenju, je Villani pobudnik pomembnega gibanja na področju poljudne znanosti. Predava v šolah in na gimnazijah, javno predava v Franciji in v tujini ter se redno udeležuje televizijskih oddaj in znanstvenih festivalov.