STAznanost

Na Jesenicah 2. festival znanosti in fantastike Meteorita

Jesenice, 1. aprila - Društvo za razvoj turizma Jesenice danes v avli Gledališča Toneta Čufarja na Jesenicah organizira 2. festival znanosti in fantastike Meteorita. Po lanski uspešni izvedbi so se v društvu odločili dogodek, ki je redkost v slovenskem prostoru, pripraviti tudi letos. Ponudili bodo predavanja, razstave, sejem, delavnice, planetarij in opazovanje zvezd.

Kot je pojasnil predsednik Društva za razvoj turizma Jesenice Andraž Sodja, so festival ponovno tempirali na začetek aprila, ko zaznamujejo obletnico padca meteorita na Mežaklo, ki se je zgodil 9. aprila 2009. Letos so bili festival zaradi finančnih težav primorani nekoliko okrniti, zato so se osredotočili predvsem na predavanja in okrogle mize, ki združujejo znanost in znanstveno fantastiko. Med drugim bodo govorili o imaginarnem in realnem, novostih na domači fantazijski sceni in lepoti fantastičnega.

Pripravljajo pa tudi otroške delavnice, v kinu Železar bo gostoval planetarij, kjer se bodo lahko obiskovalci sprehodili skozi vesolje, pripravljajo likovno razstavo in razstavo ultravijoličnih fotografij, v bližnjem lokalu pa se bo točilo vesoljsko pivo. Na astronomskem večeru bodo obiskovalci lahko opazovali zvezde, gledališče Toneta Čufarja Jesenice pa pripravlja 50. ponovitev predstave Monty Python, Kralj Artur in sveti gral.

Po lanski uspešni izvedbi festivala organizatorji tudi letos upajo na podoben obisk. "Zdi se nam, da ima prireditev velik potencial. Teh prireditev je v Sloveniji relativno malo. Področje fantastike in znanstvene fantastike pa v svetovnem merilu pridobiva na popularnosti," je dejal Sodja.

Obenem je opozoril, da se v slovenskem prostoru podjetja, ki se ukvarjajo z znanstveno fantastiko, soočajo s težavami pri prodaji. "Na račun tega smo izgubili nekaj razstavljavcev, ki so zaprli svoje trgovine, računamo pa na udeležbo avtorjev, ki jih je na Slovenskem vse več, a večinoma izdajajo svoja dela v samozaložbi, kar priča o težki situaciji tudi na področju knjig in avtorstva," je pojasnil.

S težavami se soočajo tudi organizatorji festivala. "Upamo, da bomo uspeli naknadno na razpisu Občine Jesenice dobiti sredstva, saj zaenkrat žal razpisa še ni, datum prireditve pa smo napovedali že pred enim letom, zato smo se ga držali," je povedal Sodja in dodal, da se sedaj rešujejo s sredstvi, ki jih imajo, in s prošnjami nastopajočim, da na plačilo nekoliko počakajo.

"Situacija na področju turizma na Jesenicah se nam zdi vredna truda, ki ga vlagamo," je dejal Sodja, ki je prepričan, da imajo Jesenice izjemen turistični potencial, a je za razvoj potrebno več interesa, sodelujočih in sponzorjev. Meteorita pa je lahko eden od dogodkov, ki ljudi privabijo na Jesenice in postanejo tradicionalni.