STAznanost

Matevž Lenarčič na poti proti Cipru

Cagliari, 5. aprila - Pilot Matevž Lenarčič je po nekajdnevnem premoru zjutraj poletel z letališča Cagliari na Sardiniji proti Cipru in tako nadaljeval misijo Sredozemlje 2017. Pot do Cipra je dolga več kot 4000 kilometrov. Končna postaja je letališče v kraju Pafos, kjer bo prenočil, nato bo v četrtek letel od Cipra do Korzike in s tem zaključil misijo.

V nadaljevanju bo Lenarčič meril onesnaženost zraka nad Alpami in Srednjo Evropo, ko bodo nad tem območjem zapihali južni vetrovi. Za podatke o vremenu in usmerjanju nadaljnjega poteka misije skrbi vremenoslovec Andrej Velkavrh.

Z Lenarčičevo misijo nad Sredozemljem želi ekipa Green Light World Flight ugotoviti, kako resno in nevarno je onesnaževanje, ki ga nad Sredozemljem in Alpami povzročata črni ogljik iz Afrike in saharski pesek, ki po mnenju glaciologov resno ogrožata življenjsko dobo alpskih ledenikov.

Lenarčič je na Sardiniji za nadaljevanje poti čakal na ustrezne vremenske razmere, ki so napovedane za naslednjih nekaj dni.

Dosedanje meritve so pokazale zelo visoke koncentracije črnega ogljika in saharskega peska na območju med Malto in Tunizijo, ter občasno tudi na poti od Malage do Sardinije. Vodja znanstvenega dela misije Griša Močnik je ocenil, da so prvi rezultati meritev v skladu s pričakovanji in potrjujejo upravičenost misije.