STAznanost

Na očesni kliniki prvič opravili inovativno presaditev mrežnice

Ljubljana, 5. aprila - Xhevat Lumi z očesne klinike univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je s svojo ekipo konec februarja prvič v Sloveniji izvedel avtologno presaditev mrežnice. Gre za inovativen poseg, pri čemer bolniku presadijo del njegove zdrave mrežnice. Po informacijah UKC je bilo na svetu doslej opravljenih le približno 20 takšnih posegov.

Presaditev mrežnice so izvedli pri bolniku z veliko luknjo v rumeni pegi, ki se s standardnim operativnim pristopom ni zaprla. Makularna luknja nastane zaradi degenerativnih sprememb v steklovini ter nenormalnih vezi med steklovino in mrežnico na področju rumene pege. To lahko vodi do občutnega poslabšanja vidne ostrine, kar bistveno zmanjša kakovost življenja teh bolnikov. Nekateri izmed njih celo povsem izgubijo vid, so v sporočilu za javnost navedli v UKC.

Po pojasnilih zdravnika Lumija se med operacijo del zdrave mrežnice iz periferije presadi na mesto manjkajoče mrežnice v rumeni pegi. "V nasprotju z dosedanjimi razmišljanji, namreč da se mrežnica kot živčno tkivo ne da presaditi, te začetne izkušnje kažejo, da se presajena mrežnica čez čas vendar zaraste in integrira v novem okolju ter postopoma prevzema svojo funkcijo," je dodal.

Dober mesec po operaciji so rezultati pri bolniku po navedbah Lumija zelo obetavni. Luknja se je s pomočjo presadka mrežnice zaprla, prišlo je tudi že do rahlega izboljšanja vidne ostrine operiranega bolnika.