STAznanost

Začenja se nov cikel predavanj Znanost na cesti

Ljubljana, 11. aprila - S predavanjem Borisa Turka z Instituta Jožef Stefan se v sredo začenja nov, deveti sklop poljudnoznanstvenih predavanj v okviru cikla Znanost na cesti. Na prvem predavanju, ki bo ob 19. uri v Kavarni Union, bo Turk spregovoril o novih možnostih diagnostike in zdravljenja raka.

V okviru novega cikla predavanj se bodo skupno zvrstila tri predavanja. O hadronski terapiji bo 10. maja spregovoril še Klemen Žagar iz podjetja Cosylab, Mojca Pavlin iz Laboratorija za biofiziko ljubljanske fakultete za elektrotehniko pa bo 1. junija spregovorila o obetih v nanotehnologiji in varnosti nanodelcev.

Poleg predavanj se bo 17. maja odvil tudi BIO znanstveni slam, ki ga organizirajo ob 70-letnici Biotehniške fakultete.

Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu (ZnC) je akcija, s katero poskušajo raziskovalci prispevati k zavedanju pomena znanosti za gospodarstvo in družbo. Projekt je bil zasnovan kot odgovor znanstvene sfere na vztrajno krčenje sredstev za znanost.

Izvajanje javnih poljudnoznanstvenih predavanj podpira Slovensko akademijsko tehniško-naravoslovno društvo Satena. V sproščenem vzdušju znanstveniki v pogovoru z novinarji na poljuden in zanimiv način predstavljajo raziskave in dosežke na aktualnih področjih znanosti, pomembnih za dvig kakovosti življenja in blagostanja družbe.