STAznanost

Dnevi slovenske informatike pod sloganom Ustvarjamo prihodnost priložnosti

Portorož, 11. aprila - V Portorožu se bodo danes začeli Dnevi slovenske informatike 2017, ki jih pripravlja Slovensko društvo Informatika. Ob odprtju konference, ki bo do srede potekala pod sloganom Ustvarjamo prihodnost priložnosti, bo zbrane nagovorila evropska komisarka Violeta Bulc, podelili pa bodo tudi priznanja Slovenskega društva Informatika.

Po slovesnem odprtju konference s podelitvijo priznanj bo o tem, kako lahko umetna inteligenca prevzame oblast, predaval akademik Ivan Bratko s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani. V nadaljevanju se bo odvilo predavanje Igorja Larina iz podjetja IBM na temo kognitivnega marketinga, vabljeni strokovnjaki pa bodo spregovorili tudi o digitalnem marketingu.

Na okrogli mizi bodo Darja Murkovič Žigart iz Pošte Slovenija, Marjan Turk z ministrstva za javno upravo, Jože Steblovnik iz Gorenja ter Maja Leban iz Kolektor Group spregovorili na temo ustvarjanja digitalne prihodnosti, zvečer pa bo sledila podelitev študentskih nagrad.

V sredo bo na temo digitalnega zdravstva predaval Tomaž Gornik iz podjetja Marand Inženiring, neodvisni predstavnik podjetja Gartner za Slovenijo in Centralno Azijo Marko Štefančič pa bo predstavil Gartnerjeve ključne napovedi za 2017 in prihodnost.

Rdeča nit letošnje konference Ustvarjamo prihodnost priložnosti po besedah organizatorjev predstavlja širši, bolj posloven pogled na informatiko, ki želi udeležencem predstaviti priložnosti, ki jih prinaša digitalna preobrazba poslovanja.

Gre za spreminjanje ključnih elementov poslovanja, vključno s strategijo, poslovnim modelom, poslovnimi procesi, organizacijskimi strukturami in organizacijsko kulturo z izkoriščanjem zmožnosti sodobne digitalne tehnologije. Prav tako velja upoštevati digitalno preobrazbo celotne družbe, so zapisali.

Posebna pozornost konference bo posvečena tudi študentom in nosilcem idej - startup podjetjem. Skupaj bodo tudi poskusili odgovoriti na vprašanje, ali Slovenija lahko postane informacijski globalni inkubator, so še zapisali organizatorji.