STAznanost

Na IJS prihodnji teden študentska konferenca

Ljubljana, 12. aprila - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) bo prihodnji teden pod sloganom Skupaj na poti do uspeha - pridruži se nam tudi ti! potekala 9. študentska konferenca. Dogodek letos združuje dve tradicionalni konferenci IJS, in sicer študentsko konferenco Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana (MPŠ) in Dan mladih raziskovalcev na področju kemije, biokemije, materialov in okolja, so sporočili z IJS.

Ljubljana.
Institut Jožef Stefan.
Foto: Domen Groegl/STA
Arhiv STA

Prvi dan konference, ki se bo odvijala 19. in 20. aprila, bodo študenti svoje delo predstavili na strokoven, a hkrati poljuden in zanimiv način. V ta namen so bile za študente tudi letos organizirane pripravljalne delavnice z novinarji, ki se ukvarjajo z znanstveno tematiko.

"Predstavitev znanstvene tematike na razumljiv način je zelo pomembna, saj na ta način znanost približamo splošni populaciji. Poleg tega pa se na ta način vzpostavijo povezave med raziskovalci, saj ugotavljamo, da se včasih celo sami med seboj ne razumemo," so zapisali organizatorji.

Drugi dan konference bo usmerjen v karierne poti različnih uspešnih doktorandov. Predstavili se bodo dobitnik nagrade Direktorjevega sklada na IJS Matjaž Humar, vodja razvoja v družbi Gorenje Boštjan Pečnik in Jernej Zupančič iz podjetja Biosistemika, spin-off podjetja Nacionalnega instituta za biologijo.

Poleg tega bo vodja sektorja za koordinacijo pametne specializacije pri Službi Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Peter Wostner predstavil strategijo pametne specializacije in njen pomen za mlade.

V sklepnem dejanju pa se bo odvila okrogla miza z naslovom Karierni plan, na kateri bodo svojo karierno pot od doktorata do trenutnega položaja predstavili mladi doktorji znanosti. Udeleženci bodo med drugim povedali, kaj jih je vodilo do trenutne zaposlitve oz. položaja in ali je to splet naključij ali skrbno načrtovanje že tekom samega doktorskega študija.

Konferenco bodo zaključili s podelitvijo nagrad najboljšim konferenčnim prispevkom.

Podrobnejši program konference je objavljen na povezavi: http://ipssc.mps.si/program.asp.