STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na fakulteti za strojništvo razvili odprti spletni tečaj na izobraževalni platformi FutureLearn

Ljubljana, 3. maja - Člani Laboratorija za konstruiranje na ljubljanski fakulteti za strojništvo so skupaj s Fakulteto za informacijske študije v Novem mestu razvili odprti spletni tečaj na izobraževalni platformi FutureLearn. To je prvi tovrstni tečaj Univerze v Ljubljani na tej platformi.

Pettedenski tečaj pokriva vsebine s področja napredne uporabe superračunalništva pri analizi velikih količin podatkov z orodjem R in Hadoop. Tečaj traja od 3. aprila do 6. maja 2017, ponovljen pa bo jeseni 2017 in spomladi 2018, so še sporočili s fakultete za strojništvo.

Do sedaj se je na tečaj prijavilo prek 3500 zainteresiranih s celega sveta, od tega jih prek 1000 aktivno sodeluje. Priprava in izvajanje tečaja sta zahtevala veliko strokovnega znanja s področja superračunalništva in statistike, poleg tega pa še tehničnega znanja pri pripravi gradiv.

Univerza v Ljubljani je članica Partnerstva za napredno računalništvo (PRACE), ki združuje približno 30 največjih javnih superračunalniških centrov v Evropi. V tem partnerstvu zastopa univerzo Laboratorij za konstruiranje, ki je tudi partner evropskega projekta PRACE 4IP.

V sklopu tega projekta, ki je financiran s strani Evropske komisije kot del programa Obzorje 2020, so člani laboratorija skupaj s Fakulteto za informacijske študije v Novem mestu razvili omenjeni odprti spletni tečaj na izobraževalni platformi FutureLearn.