STAznanost

V Kopru po novem študija socialne gerontologije in fizioterapije

Koper, 3. maja - Alma Mater Europaea - ECM bo jeseni v Kopru začela izvajati študijska programa socialne gerontologije in fizioterapije. Usposobljenega kadra s teh področij primanjkuje, zato gre za programa z visoko stopnjo zaposljivosti, poudarjajo v mariborskem visokošolskem zavodu, kjer si obetajo sodelovanja z visokošolskimi ustanovami in zaposlovalci v regiji.

Koper, prostorih AMEU. Novinarska konferenca, na kateri so predstavili novo visokošolsko središče Alma Mater Europaea - ECM v Kopru. Manca Plazar, Marko Vidnjevič, Marija Ovsenik, Ludvik Toplak, Mladen Herc in Timotej Pirjevec. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Koper, prostorih AMEU.
Novinarska konferenca, na kateri so predstavili novo visokošolsko središče Alma Mater Europaea - ECM v Kopru.
Manca Plazar, Marko Vidnjevič, Marija Ovsenik, Ludvik Toplak, Mladen Herc in Timotej Pirjevec.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Svet Nacionalne agencije RS za kakovost v visokem šolstvu je marca dal soglasje k ustanovitvi dislocirane enote v Kopru za visokošolski strokovni, magistrski in doktorski študijski program socialna gerontologija in visokošolski strokovni študijski program fizioterapija. Koper bo tako četrta lokacija, kjer bo Alma Mater delovala z akreditiranimi študijskimi programi.

Kot je na današnji novinarski konferenci poudaril predsednik Alma Mater Ludvik Toplak, "razvijamo tiste programe, ki so potrebni, tam, kjer so potrebni". V Koper so prišli na povabilo tamkajšnje občine ter lokalnih zdravstvenih in socialnih ustanov.

Po besedah predstojnice oddelka za socialno gerontologijo Marije Ovsenik je ta študij zanimiv, saj ob starajoči se populaciji poleg zdravnikov in socialnih delavcev ni kompetentnih strokovnjakov za dolgotrajno oskrbo, "ki bi poskrbeli, da bi ljudje res aktivno živeli čim dlje". Tudi sicer gre za enega bolj zaposljivih poklicev prihodnosti, je dodala.

Ljudje smo si različni, kar še bolj velja za starost, je menila zunanja sodelavka na podiplomskih študijskih programih Manca Plazar. "Zdi se mi, da ta študij uveljavlja to načelo različnosti v starosti in različnih ponudb v starosti," je ocenila Plazarjeva.

Eden od razlogov za odprtje enote v Kopru je bil tudi omogočiti študentom s tega območja manj stroškov in manj potovanj v Maribor, pa je navedel vodja katedre za fizioterapijo Mladen Herc. Študij po njegovih besedah temelji predvsem na praktičnem delu, ki vključuje tudi klinično usposabljanje.

Skupno bodo razpisali predvidoma do 60 vpisnih mest za študij fizoterapije ter do 45 mest za študij socialne gerontologije. Šolnina za študij fizioterapije znaša 3900 evrov za letnik, študij socialne gerontologije pa 2600 evrov za letnik, kar je sicer po Toplakovih besedah manj od stroškov bivanja na drugi lokaciji daleč od doma.

Marko Vidnjevič, vodja koprske organizacijske enote Alma Mater - ta bo svoje prostore imela v nekdanjem Koloseju in Srednji tehniški šoli - pa je napovedal, da bodo razvili tudi raziskovalno delo.

Koprska občina je Almi Mater dala na razpolago prostore za obdobje petih let z možnostjo podaljšanja v zameno za plačilo mesečne najemnine in obratovalnih stroškov. Pri tem se predstavnik občine Timotej Pirjevec nadeja, da bodo tukajšnji študijski programi uspeli pozitivno doprinesti k razvoju storitev na področju zdravstva in sociale.