STAznanost

Ljubljana v soboto v znamenju festivala inovacij Mini Maker Faire

Ljubljana, 11. maja - Ljubljana v soboto gosti prvi festival inovacij, ustvarjalnosti in iznajdljivosti Mini Maker Faire, na katerem se bo predstavilo okrog 200 razstavljavcev s področij znanosti, umetnosti, rokodelstva ter podjetništva. Namen dogodkov je spodbujanje gibanja Maker in vzgoja novih ustvarjalcev med mladimi ter starimi, so dejali organizatorji.

Maker Faire je, kot je na današnji novinarski konferenci pojasnila vodja organizacije Ljubljana Mini Maker Faire Barbi Seme, sklop svetovnih dogodkov namenjen povezovanju ustvarjalcev s širšo javnostjo. Gre za največji "pokaži in predstavi" festival inovacij, ustvarjalnosti in iznajdljivosti, ki sodelujočim ustvarjalcem nudi priložnost pokazati dela, ki običajno ostanejo skrita v garažah, delavnicah, ateljejih ali na kuhinjskih mizah, je dejala.

Poudarila je, da se bo prvič Maker Faire dogodkom v soboto pridružila tudi Ljubljana. "Namen festivala je prebujanje raziskovanja, spodbujanje radovednosti, zvedavosti, odkrivanja ter prostega pretoka idej, znanja in izkušenj," je povedala. Na celodnevnem dogodku bodo obiskovalci lahko skozi pogovore, praktične prikaze ter več kot 15 praktičnih delavnic spoznali ideje in znanja, ki jih ustvarjajo ljudje v regiji. Proti večeru pa se bodo predstavili glasbeniki in drugi zanimivi gosti, je še dodala Semetova.

Osem organizatorjev dogodka, med katerimi sta Zavod 404 in Poligon kreativni center, pričakujejo več kot 3000 obiskovalcev, vstop je prost.

Direktor mladinskega tehnološko raziskovalnega centra Zavoda 404 Rok Capuder je spregovoril o pomenu gibanja Maker in dogodkov Maker Faire za spodbujanje inovativnosti in poslovnosti mladih ter o načinih motivacije mladih za ustvarjanje novih priložnosti na področju gospodarskega razvoja. Lani so v svetu sicer organizirali več kot 190 tovrstnih dogodkov v 38 državah, na katerih je sodelovalo več kot 1,45 milijona ljudi.

Umetniški del Maker Faira s kreativnimi delavnicami pod skupnim imenom Digitalni obrok je predstavila Tina Dolinšek iz društva Ljudmila (izobraževalne in umetniške aktivnosti).

Konference se je udeležil tudi državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik. Vlada po njegovih navedbah podpira organizacijo tako pomembnega dogodka, predvsem zaradi gibanja Maker, ki nastaja v Sloveniji s povezovanjem izdelovalnih laboratorijev posameznikov, ustvarjalcev in inovatorjev. To je po njegovi oceni ključnega pomena pri prilagajanju Slovenije kot družbe na četrto industrijsko revolucijo in digitalizacijo. "Zato se je premier Miro Cerar odločil, da bo kot častni pokrovitelj podprl dogodek, ki ga bo v soboto z nagovorom tudi odprl," je med drugim dejal Slapnik.