STAznanost

Prvi mož Leka z nagrado za izjemen prispevek k razvoju slovenske farmacije

Portorož, 12. maja - Predsednik uprave Leka Vojmir Urlep je v četrtek na podelitvi priznanj Slovenskega farmacevtskega društva prejel Minarikovo odličje za izjemen prispevek k razvoju slovenske farmacije, so danes sporočili iz farmacevtske družbe Lek, ki sodi pod okrilje skupine Sandoz, generičnega dela farmacevtskega velikana Novartis.

Portorož. Predsednik uprave Leka Vojmir Urlep ob prejemu Minarikovega odličja. Foto: Lek/Barbara Zajc

Portorož.
Predsednik uprave Leka Vojmir Urlep ob prejemu Minarikovega odličja.
Foto: Lek/Barbara Zajc

Društvo je svojo odločitev za podelitev najvišjega priznanja v farmacevtski stroki Vojmirju Urlepu utemeljilo z besedami, da je Urlep skupaj s sodelavci uspel Slovenijo umestiti na zemljevid držav, v katerih potekajo razvojne in proizvodne aktivnosti ne samo generičnih, temveč tudi novih inovativnih zdravil in učinkovin.

V času od leta 2007, ko Lek vodi Vojmir Urlep, je družba podvojila število razvojnih projektov in postala vodilni Sandozov razvojni center za tehnološko zahtevne projekte, so zapisali.

Dodali so, da se je pod Urlepovim vodstvom družba Lek uveljavila kot eden najuspešnejših delov globalne korporacije Novartis, okrepila sodelovanje z znanstveno-raziskovalnimi ustanovami ter s projekti, kot je Regijski BioCamp, odprla vrata novemu znanju in inovativnemu razmišljanju za prihodnost.

"V svoji karieri sem si nenehno prizadeval za širšo povezanost slovenske farmacevtske stroke in njenih članov, ne glede na to, v katerem delu strokovnega uveljavljanja le-ti delujejo. Zaupam znanju, ki ga slovenski strokovnjaki posedujejo in verjamem, da lahko s skupnimi močmi dosežemo marsikaj," je dodal Vojmir Urlep.

Vojmir Urlep od avgusta 2007 opravlja funkcijo predsednika uprave Leka, člana skupine Sandoz. Med drugim je tudi predsednik nadzornega odbora Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), član upravnega odbora Združenja Manager, član strateškega sveta za internacionalizacijo ter predsednik strateške skupine podjetij v tuji lasti pri GZS.

Podelitev priznanj je potekala v sklopu simpozija ob 42. skupščini Slovenskega farmacevtskega društva. Na tridnevnem dogodku se je zvrstilo preko 430 udeležencev, pretežno s področja farmacije.