STAznanost

Raziskovalec IJS Dragan Mihailović do sredstev na razpisu ERC

Ljubljana, 15. maja - Vodja Odseka za kompleksne snovi Instituta Jožef Stefan (IJS) Dragan Mihailović je na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) pridobil sredstva za projekt, pomemben za razvoj kvantnega računalništva. Sredstva je pridobil v okviru programa ERC Proof of concept, so danes sporočili z IJS.

Projekt z naslovom Ultrahitri gostotno valovni spomin za kvantno računalništvo izhaja iz temeljnih raziskav na ERC-projektu, posvečenemu raziskavam prehodov, ki potekajo na ultrahitri časovni skali. Cilj projekta je raziskati potencialno uporabo novo odkritega pojava v kvantnih elektronskih materialih za pomnilniško tehnologijo, ki bi omogočala izjemno visoke hitrosti in nizko porabo energije, navajajo v IJS.

Pridobljena sredstva bodo omogočila ugotavljanje izvedljivosti pomnilniških naprav v okviru ultrahitrega nizkotemperaturnega kvantnega računalništva, definiranje pomembnih nerešenih tehničnih vprašanj za izvajanje ter oceno časovnega okvira za širšo komercialno uporabo.

Kot so zapisali na IJS, je pomembnost tematike potrebno gledati v luči dejstva, da že desetletje ni več vidnega hitrega napredka v hitrosti računalniških procesorjev na osnovi silicijeve tehnologije, ter v luči izredno hitrega povečanja porabe energije v sektorju informacijske tehnologije ter zahtev po vedno večjih računalniških zmogljivostih za visoko zmogljivo računalništvo (HPC).

"Še posebej je projekt pomemben kot potencialni nizkotemperaturni spomin, ki ovira razvoj superprevodnega računalništva že več kot tri desetletja. V okviru najavljenega milijardnega evropskega programa Quantum Technology Flagship predstavlja pomembno tehnološko prednost v konkurenci z ameriškim, japonskim in kitajskim razvojem HPC," so pojasnili na IJS.

ERC raziskovalne projekte podeljuje na štirih ravneh. Medtem ko sta ERC Starting grant ter Consolidator grant namenjena mlajšim raziskovalcem, Advanced grant pa priznanim raziskovalcem, je projekt ERC Proof of concept namenjen raziskovalcem, ki so projekt ERC že prejeli in želijo raziskati poslovni in družbeni potencial rezultatov projekta. Mihailović je namreč leta 2012 na razpisu ERC že pridobil sredstva za uveljavljene raziskovalce.

Od začetka delovanja ERC leta 2007 so bile raziskovalke in raziskovalci v Sloveniji s svojimi prijavami uspešni štirikrat. Leta 2011 je bila na razpisu za raziskovalce začetnike uspešna Nedjeljka Žagar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, leta 2012, 2015 in 2016 pa so Mihailović, Tomaž Prosen z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko ter Marta Verginella z ljubljanske filozofske fakultete pridobili sredstva za uveljavljene raziskovalce.