STAznanost

Znanstveni slam ob obletnici biotehniške fakultete

Ljubljana, 15. maja - V Ljubljani se bo v sredo odvil drugi znanstveni slam, ki ga projekt Znanost na cesti letos organizira ob 70-letnici ljubljanske biotehniške fakultete. V ospredju tokratnega bio slama bodo tako teme s področja biotehnike, na njem pa se bo predstavilo devet raziskovalcev in raziskovalk omenjene fakultete. Dogodek se bo začel ob 19. uri v Kavarni Union.

Vsak izmed sodelujočih raziskovalk in raziskovalcev bo imel na voljo pet minut, da s kratko, poljudno in izvirno pripovedjo o svojem raziskovalnem delu navduši poslušalce in komisijo. Trije najboljši med njimi pa bodo nagrajeni.

Na dogodku se bodo predstavili raziskovalci in raziskovalke ljubljanske biotehniške fakultete z različnih področij biotehnike. Tekmovali bodo Andrej Bašelj, Beti Vidmar, Mojca Simčič, Tine Hauptman, Tina Kocjančič, Blaž Ferjančič, Marko Flajšman, Davor Kržišnik ter Miha Bahun.

Pravila tekmovanja sodelujočim omogočajo, da s seboj prinesejo tudi kakšen pripomoček ali pripeljejo pomočnika. Po napovedanih temah sodeč se bodo teme vrtele vse od krav, vlaknin v kruhu, krajinske arhitekture, pa do konoplje in emergije.

Znanstveni slam se je v organizaciji projekta Znanost na cesti prvič odvil že konec novembra lani, ko se je predstavilo 11 raziskovalcev z različnih področij znanosti. Občinstvo je takrat najbolj navdušil raziskovalec Kemijskega inštituta Ajasja Ljubetič.

Znanstveni slam je razširjena oblika komuniciranja znanstvenikov z javnostjo, ki pa pri nas do lanskega novembra še ni bila prisotna. Tovrstne dogodke so namreč začeli uvajati v Nemčiji pred desetimi leti, kasneje so se začeli širiti še v druge evropske države. Njihov namen je približevanje znanosti javnosti in umeščanje znanosti v 'mainstream'.