STAznanost

Novi rektor ljubljanske univerze Igor Papič

Ljubljana, 16. maja - Vodenje ljubljanske univerze bo 1. oktobra kot 44. rektor prevzel Igor Papič, ki je na volitvah kot edini kandidat za mesto rektorja za obdobje 2017-2021 prejel 91,1 odstotka veljavnih glasov zaposlenih in študentov. Volitev se je udeležilo 2719 volilnih upravičencev ali 6,1 odstotka, so sporočili z ljubljanske univerze.

Na voliščih 26 članic ljubljanske univerze in rektoratu se je volitev udeležilo 2719 (6,1 odstotka) volilnih upravičencev, od tega 1308 (39,59 odstotka) učiteljev, 771 (37,91 odstotkov) strokovnih delavcev in 640 (1,63 odstotka) študentov. Od oddanih glasovnic je bilo 2477 (91,1 odstotka) veljavnih in 242 (8,9 odstotka) neveljavnih, so sporočili z univerze.

V volilni imenik je bilo sicer vpisanih 44.693 volilnih upravičencev, saj so novega rektorja prvič v zgodovini Univerze v Ljubljani volili vsi zaposleni in študenti. Pri štetju glasov sta skupini strokovnih delavcev in študentov predstavljali vsaka po dvajset odstotkov vseh glasov, skupina ostalih zaposlenih pa šestdeset odstotkov vseh glasov.

Papič je bil za novega rektorja Univerze v Ljubljani izvoljen za mandatno obdobje od 1. oktobra 2017 do 30. septembra 2021. Sedanjemu rektorju Ivanu Svetliku, čigar rektorovanje je zaznamovala predvsem afera dodatkov za stalno pripravljenost, se štiriletni mandat izteče septembra.

Papič je v programu izpostavil predvsem potrebo po kakovostnem razvoju univerze. Velik poudarek pripisuje sodelovanju s študenti v boju za čim bolj kakovosten študij.

"Zavedam se, da bo treba program, ki sem ga zapisal, v naslednjem obdobju uresničiti," so Papičeve besede ob izvolitvi navedli v sporočilu za javnost. Dodal je, da je do nastopa njegovega mandata še nekaj mesecev. Prepričan je, da bo tudi v tem vmesnem, prehodnem obdobju dobro sodeloval s svojim predhodnikom Ivanom Svetlikom "in da bomo na Univerzi v Ljubljani brez prekinitve uspešno delovali naprej".

Tudi Svetlik je izrazil zadovoljstvo ob izvolitvi novega rektorja, ki ima po njegovih besedah "veliko znanja in izkušenj, zato bo univerzo lahko vodil do novih uspehov. Veseli me, da so tokratne volitve lahko potekale na nov, bolj demokratičen način. Tekoče posle bomo skupaj pregledali in prenesli na novo vodstvo v času, ki ga imamo na razpolago," je povedal Svetlik.

Papič je sicer redni profesor na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko, je predstojnik Laboratorija za električna omrežja in naprave, od 2011 do 2013 je bil prodekan za pedagoško dejavnost, od leta 2013 je dekan fakultete.

Diplomiral je leta 1992, magistriral 1995 in doktoriral leta 1998 na fakulteti za elektrotehniko. V letih od 1994 do 1996 se je izpopolnjeval v Siemensovem oddelku za prenos in razdelitev električne energije v Erlangnu v Nemčiji. Leta 2001 je bil gostujoči profesor na Univerzi Manitoba v Winnipegu v Kanadi. Njegova raziskovalna dejavnost vključuje aktivne kompenzatorje, naprave FACTS (Flexible AC Transmission System), kakovost električne energije in koncepte pametnih omrežij.

Papič je nosilec številnih domačih in mednarodnih razvojno-raziskovalnih projektov. Leta 2009 je skupaj s partnerji ustanovil podjetje Reinhausen 2e, ki je odcepljeno podjetje ljubljanske univerze. Glavni dejavnosti podjetja sta inženiring ter razvoj pasivnih, hibridnih in aktivnih kompenzatorjev.