STAznanost

Na Evropskem kongresu o ALS tudi o novih možnostih zdravljenja

Ljubljana, 18. maja - Na Evropskem kongresu o amiotrofični lateralni sklerozi (ALS), ki se začenja danes in ga pripravlja Skupina za ALS Kliničnega inštituta za klinično nevrofiziologijo Nevrološke klinike UKC Ljubljana, bodo obravnavali nova dognanja in metode zdravljenja te bolezni. Za boleznijo letno zboli okoli 50 Slovencev.

Bolezen človeku odvzame sposobnost gibanja, hranjena, komuniciranja in na koncu tudi dihanja. Sodobna medicina še ni dognala učinkovitega zdravila za ustavitev ali preprečitev pojava bolezni. V tej luči raziskovalci po svetu iščejo vzroke, preučujejo mehanizme in preizkušajo nova zdravljenja, so zapisali v UKC Ljubljana, kjer od leta 2002 na Nevrološki kliniki domuje tudi Skupina za ALS.

Prav ljubljanska sekcija bo do 20. maja v Cankarjevem domu gostila srečanje Evropske mreže za zdravljenje ALS z naslovom ENCALS Meeting 2017. Pričakujejo okoli 300 udeležencev iz več kot 30 držav. Srečanje bo poleg predstavitvi aktualnih raziskav namenjeno tudi pripravi načrtov za nove raziskave in izmenjavi izkušenj. Dogodek bo s predavanjem o vlogi beljakovin in molekul RNA pri bolezni odprl vodja raziskovalnega laboratorija na Univerzitetnem kolidžu v Londonu Jernej Ule, že prvi dan pa bodo predstavili eno izmed zadnjih študij, ki po dveh desetletjih negativnih rezultatov kliničnih raziskav nakazuje nove možnosti zdravljenja.

Intenzivnost raziskav na področju omenjene bolezni se v zadnjih letih stopnjuje, predvsem po zaslugi mednarodnih sodelovanj in akcij, kot je bil izziv s polivanjem z ledeno mrzlo vodo. Zbrana sredstva so raziskovalcem, med njimi tudi slovenskim znanstvenikom, omogočila izvedbo študije o genetskih mehanizmih, ki je bila objavljena v lanskem letu, so še zapisali v UKC Ljubljana.