STAznanost

Razglasili zmagovalce regijskega BioCampa 2017

Ljubljana, 24. maja - Z razglasitvijo zmagovalcev se je uspešno zaključil letošnji regijski BioCamp, ki ga je družba Lek organizirala sedmo leto zapored. Med 35 sodelujočimi študenti iz devetih držav so strokovno komisijo najbolj prepričali Filip Ilievski z Univerze v Skopju, Klara Kropivšek z Univerze ETH v Zürichu in Mitja Pohlen s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Ljubljana, Lek. Regijski BioCamp 2017. Predsednica organizacijskega odbora Regijskega BioCampa Darja Ferčej Temeljotov. Foto: Lek

Ljubljana, Lek.
Regijski BioCamp 2017.
Predsednica organizacijskega odbora Regijskega BioCampa Darja Ferčej Temeljotov.
Foto: Lek

Ljubljana, Lek. Regijski BioCamp 2017. Zmagovalna skupina z Vojmirjem Urlepom in Darjo Ferčej Temeljotov. Foto: Lek

Ljubljana, Lek.
Regijski BioCamp 2017.
Zmagovalna skupina z Vojmirjem Urlepom in Darjo Ferčej Temeljotov.
Foto: Lek

Ljubljana, Lek. Regijski BioCamp 2017. Predsednik uprave Leka Vojmir Urlep. Foto: Lek

Ljubljana, Lek.
Regijski BioCamp 2017.
Predsednik uprave Leka Vojmir Urlep.
Foto: Lek

Na torkovi podelitvi nagrad so izbrali tudi najboljšo ekipo, ki je svoje novo pridobljeno znanje najbolje prenesla v prakso. Zmagovalno ekipo so sestavljali Zorana Bugarin, Simone Detassis, Carina Hasenoehrl, Jure Kocman, Katja Olenik, Maja Šemanjski in Andrej Šterman.

Na letošnjem regijskem BioCampu so najbolj perspektivni mladi znanstveniki z naravoslovnega področja raziskovali izzive in priložnosti zdravljenja z imunoterapijo. Spoznali so nove pristope zdravljenja, ki jih ponuja to področje, in videli bolnikov pogled na možnosti zdravljenja.

Izkušeni strokovnjaki in menedžerji iz farmacije in gospodarstva so jim na tridnevnem dogodku predstavili tudi novosti v generični farmacevtski in biofarmacevtski industriji ter svetovne izkušnje v razvoju podobnih bioloških zdravil.

Pomembna plat foruma je tudi spodbujanje podjetniškega razmišljanja, zato so sodelujoči na predavanjih in delavnicah spoznali možnosti za razvoj kariere v farmacevtski industriji, izvedeli, kako vzpostaviti in voditi lastno podjetje, ter se naučili razviti in uvesti biofarmacevtski izdelek.

Pet ekip je pridobljeno znanje in lastne ideje nato skušalo čim bolje pretvoriti v nove izdelke in storitve. S študijo primera so udeleženci strokovni komisiji pokazali način razmišljanja, inovativnost in sposobnost konstruktivnega dela v ekipi.

Kot je ob tem povedala predsednica organizacijskega odbora regijskega BioCampa Darja Ferčej Temeljotov, so dosežki in znanje mladih znanstvenikov tudi na letošnjem regijskem BioCampu navdušili. "Dokazali so izjemno inovativnost, pripravljenost na soočanje z novimi izzivi in odlično sodelovanje v ekipi. Pokazali so izjemen potencial in potrdili, da je prihodnost znanosti v dobrih rokah," je dejala.

Regijski BioCamp je tridnevni forum, na katerem se najboljši dodiplomski in podiplomski študenti naravoslovnih znanosti srečajo s priznanimi strokovnjaki in vodilnimi menedžerji. V sedmih letih je družba Lek v sklopu regijskega BioCampa gostila skoraj 300 perspektivnih mladih naravoslovnih znanstvenikov. Letos pa se je za sodelovanje na forumu potegovalo več kot 115 študentov, med katerimi je bilo izbranih 35 najboljših iz devetih držav.