STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Ljubljani mednarodno srečanje o utopijah in alternativah trenutnega sveta

Ljubljana, 24. maja - V Ljubljani poteka tridnevno mednarodno in multidisciplinarno srečanje Misliti drugače/Misliti drugo, na katerem razpravljajo o novih političnih modelih, umetniških imaginarijih in filozofskih utopijah. Predvsem pa je namen srečanj spodbuditi k razmišljanju o novih možnostih za drugačno mišljenje, nove oblike delovanja in ustvarjanja.

Misliti drugače/Misliti drugo je vrsta mednarodnih in multidisciplinarnih srečanj, ki poskušajo kulturna prizorišča Ljubljane povezati v živahno izmenjavo mnenj. Razprave gostita Atrij ZRC in Moderna galerija, pripravili pa so jih Filozofski inštitut ZRC SAZU, Francoski inštitut v Sloveniji in Goethe-Institut Ljubljana.

Kakšen pomen ima danes beseda politika, kolikšna je resnična vrednost sanj, kako visoko kotira utopija, ali lahko govorimo o medsebojni povezanosti žensk in kolikšna je moč glasbe, je le nekaj od tem, o katerih bodo spregovorili domači in tuji strokovnjaki.

Iz tujine so med njimi Christina von Braun s Humboldtove univerze v Berlinu, Dominik Finkelde z Visoke šole za filozofijo v Münchnu, Frank Ruda z Goethejeve univerze v Frankfurtu, Christopher Dell z Univerze HafenCity v Hamburgu in Helmut Draxler z Univerze za uporabne umetnosti na Dunaju. Med domačimi predavatelji pa so napovedani Petra Čeferin s Fakultete za arhitekturo, Rado Riha in Rok Benčin s Filozofskega inštituta ZRC SAZU ter Barbara Predan z Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Namen srečanja je predstaviti nove politične modele, umetnostne pokrajine in filozofske utopije, predvsem pa spodbuditi k neobremenjenemu razmišljanju, ki sodobnemu sleherniku odpira oči za drugačno dojemanje, nove oblike ukrepanja in ustvarjanja, so sporočili organizatorji.

V spremljevalni del pa so združili ogled filmov v Slovenski kinoteki in razstave 25. bienala oblikovanja v Muzeju arhitekture in oblikovanja ter koncert malijsko-francoske pevke Inne Modja v okviru festivala Druga godba v Kinu Šiška.