STAznanost

Slovenija gosti svetovno stroko s področja semantičnega spleta

Portorož, 30. maja - V Portorožu so danes uradno odprli mednarodno konferenco o semantičnem spletu ESWC 2107. Gre za enega od dveh vodilnih srečanj te stroke na svetovni ravni, na njem pa se je zbralo okrog 230 strokovnjakov z vsega sveta. Ti se bodo seznanili z najnovejšimi znanstvenimi dosežki in tehnološkimi novostmi na področju semantičnega spleta.

Portorož. Mednarodna konferenca o semantičnem spletu ESWC 2017. Vodja produktnega razvoja v podjetju RavenPack Kevin Crosbie. Foto: Aljoša Rehar/STA

Portorož.
Mednarodna konferenca o semantičnem spletu ESWC 2017.
Vodja produktnega razvoja v podjetju RavenPack Kevin Crosbie.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Portorož. Mednarodna konferenca o semantičnem spletu ESWC 2017. Aldo Gangemi s francoske univerze Paris Nord in italijanskega inštituta ISTC-CNR. Foto: Aljoša Rehar/STA

Portorož.
Mednarodna konferenca o semantičnem spletu ESWC 2017.
Aldo Gangemi s francoske univerze Paris Nord in italijanskega inštituta ISTC-CNR.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Portorož. Mednarodna konferenca o semantičnem spletu ESWC 2017. Eva Blomqvist s švedske univerze Linkoping. Foto: Aljoša Rehar/STA

Portorož.
Mednarodna konferenca o semantičnem spletu ESWC 2017.
Eva Blomqvist s švedske univerze Linkoping.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Portorož. Mednarodna konferenca o semantičnem spletu ESWC 2017. Foto: Aljoša Rehar/STA

Portorož.
Mednarodna konferenca o semantičnem spletu ESWC 2017.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Pri semantičnem spletu gre za tehnološke rešitve, ki računalnikom omogočajo razumevanje in povezovanje podatkov na spletu. To omogoča napredne analize podatkov in posledično učinkovitejše oblike zaznavanja trendov na različnih področjih ali denimo uporabnikom prilagajajoče se spletne storitve.

Tehnologije na področju semantičnega spleta sicer postajajo vse bolj zrele. Zato se znanstvena oziroma strokovna skupnost ukvarja z vprašanjem, kako te tehnologije v čim širšem obsegu pripeljati v uporabo, industrijo, je za STA povedala vodja organizacijskega odbora konference Eva Blomqvist.

Na letošnji konferenci se posebej posvečajo večjezičnosti in transparentnosti kot področjema, na katerih se lahko koristno uporabi tovrstne tehnologije. Te lahko namreč pripomorejo k lažjemu povezovanju podatkov ne glede na jezik, kar je pomembno še posebej v večjezični Evropi. Hkrati pa so te tehnologije ključne z vidika uporabe odpiranja javnih podatkov in posledičnega povečevanja transparentnosti delovanja institucij oziroma organizacij.

Semantični splet je sicer primer zelo interdisciplinarnega znanstvenega področja, pri katerem tesno sodelujejo strokovnjaki z različnih področij. Tudi v računalniški znanosti številna področja namreč postajajo zrela, kar vpliva tudi na zmožnost nadaljnjega razvoja tehnologij znotraj samih področij. Do največjega razvoja tako danes prihaja s povezovanjem tehnologij z različnih področij, je pojasnila Blomqvistova.

Tehnologije semantičnega spleta že prodirajo v industrijo. Eden osrednjih govornikov na konferenci je bil vodja produktnega razvoja v podjetju RavenPack Kevin Crosbie. Gre za enega vodilnih svetovnih ponudnikov tehnoloških rešitev za analizo masovnih podatkov za potrebe finančne industrije. Njihove rešitve omogočajo bankam in skladom tveganega kapitala strojno analizo množice na spletu dostopnih podatkov, kot so novice in družbena omrežja.

Konferenca poteka od 28. maja do 1. junija v Portorožu, organizira jo semantični tehnološki inštitut STI International s sedežem na Dunaju. Član te organizacije je tudi slovenski Inštitut Jožef Stefan (IJS), ki tokrat s svojim Laboratorijem za umetno inteligenco že tretjič nastopa v vlogi soorganizatorja konference. ESWC sicer letos beleži 14. izvedbo.