STAznanost

V Ljubljani svetovni forum o zemeljskih plazovih

Ljubljana, 31. maja - Slovenska prestolnica v teh dneh gosti četrti svetovni forum o zemeljskih plazovih, katerega moto je raziskovanje in zmanjševanje delovanje zemeljskih plazov za dvig kulture sobivanja z naravnimi tveganji. Na forumu pričakujejo prek 600 udeležencev iz več kot 50 držav.

Glavne teme foruma, ki se bo končal v petek, so krepitev Sendajskih partnerstev (članice Združenih narodov so leta 2015 v japonskem mestu Sendai leta 2015 potrdile okvir za zmanjšanje tveganja nesreč v obdobju 2015-2030) kot prispevek Mednarodnega konzorcija za zemeljske plazove (ICL), napredek pri raziskovanju zemeljskih plazov in tehnologijah sanacije plazov, raznolikost oblik zemeljskega plazenja in zemeljski plazovi v različnih okoljih, je na ponedeljkovi novinarski konferenci pojasnil Matjaž Mikoš z Univerze v Ljubljani, sicer predsednik foruma in podpredsednik ICL.

Udeleženci bodo v okviru foruma predvidoma sprejeli ljubljansko deklaracijo, dokument, s katerim se bo ICL še dodatno zavezal, da bo usmerjal svoje delo in napore na področju varstva pred zemeljskimi plazovi ob sodelovanju z drugimi dejavniki v svetu.

Srečanja se bodo udeležili znanstveniki, inženirji, raziskovalci, strokovnjaki, politiki in drugi odločevalci iz več kot 50 držav, ki so aktivni na področju novih tehnologij za raziskovanje zemeljskih plazov in načinov njihove sanacije. Izmenjali bodo izkušnje in znanje.

Forum sicer organizirajo ICL, Mednarodni program za zemeljske plazove (IPL), Univerza v Ljubljani in Geološki zavod Slovenije. Častni pokrovitelj srečanja je predsednik države Borut Pahor.