STAznanost

AVP z znanstvenim eksperimentom o uporabi mobilnega telefona med vožnjo

Ljubljana, 2. junija - Agencija za varnost prometa (AVP) v sodelovanju s podjetjem za aplikativno nevroznanost Blckb v teh dneh prva v regiji izvaja znanstvenoraziskovalni eksperiment. V njem z uporabo sodobne tehnologije spremljajo dogajanje v možganih voznikov, ki se med vožnjo odzovejo na telefonski klic, SMS-sporočilo in sporočilo na družbenih omrežjih.

Z eksperimentom želi agencija javnosti tudi empirično dokazati, da so med uporabo telefona med vožnjo zmogljivosti možganov preobremenjene in osredotočene predvsem na uporabo telefona. Zato sta močno okrnjena spremljanje dogajanja na cesti in varnost vožnje, v agenciji povzemajo besede direktorja Igorja Velova.

Eksperiment agencija izvaja v sodelovanju s podjetjem za aplikativno nevroznanost Blckb. Z uporabo sodobne EEG-tehnologije spremljajo dogajanje v možganih voznikov, ki se med vožnjo odzovejo na telefonski klic, SMS-sporočilo ali sporočilo na družbenih omrežjih. Mobilna tehnologija omogoča, da raziskavo izvajajo v dejanskih pogojih vožnje na cesti. Zaradi varnosti pa eksperiment poteka s šolskim vozilom in pod nadzorom učitelja vožnje.

Udeleženke in udeleženci eksperimenta med vožnjo na glavi nosijo 64-kanalno EEG-kapo z medicinskim EEG-ojačevalcem. EEG-naprava meri spremembe v možganskem delovanju med različnimi dejavniki motenj varne vožnje. Celoten eksperiment pa snemajo s kamero za spremljanje vidnih vedenjskih sprememb.

Rezultate eksperimenta bo agencija predstavila v juniju, v upanju, da bi se v javnosti okrepilo zavedanje o pomenu pametne vožnje in izogibanja dejavnikom tveganja. Med temi je eden najbolj perečih prav uporaba mobilnega telefona med vožnjo.

Na podlagi analitične obdelave pridobljenih podatkov bodo lahko v agenciji ugotovili, kako izpostavljeni trije motilni dejavniki varne vožnje vplivajo na osredotočenost pozornosti na mobilni telefon in posledično na opustitev pozornosti na dogajanje na cesti, so še navedli v agenciji.