STAznanost

Začenja se Teden Kemijskega inštituta

Ljubljana, 12. junija - Na Kemijskem inštitutu se danes začenja teden inštituta, v okviru katerega se bodo zvrstila številna predavanja in podelitev Preglove nagrade za izjemne dosežke. S to prireditvijo želijo na inštitutu obeležiti slovensko znanstveno odličnost, opozoriti javnost na njen pomen in predstaviti prispevek znanosti k razvoju tehnologije in gospodarstva.

Kot so zapisali na inštitutu, bo poudarek prvega dne na krepitvi zmogljivosti raziskovalcev na področju priprave projektov na evropske razpise programa Obzorje 2020. Med drugim bo Dimitris Kafanis z Evropske komisije predstavil kriterije za pridobitev prestižnih štipendij Marie Sklodowska-Curie za mlajše raziskovalce z doktoratom.

Osrednji dogodek tedna bo potekal v torek, ko bodo na inštitutu podelili prestižne Preglove nagrade za izjemne dosežke. Letos bodo podelili dve Preglovi nagradi vrhunskima mlajšima znanstvenikoma. Častni gost na dogodku bo Aleš Rotar iz podjetja Krka, ob koncu podelitve bo lanskoletni Preglov nagrajenec Zdenko Časar izvedel tudi kratko poljudno-znanstveno predavanje.

Tretji dan bo raziskovalka Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) Helena Dobrovoljc predavala o jezikovni evoluciji v elektronski dobi. V znanstvenem predavanju se bo dotaknila problematike tihih in nezavednih jezikovnih sprememb, ki nas dohitevajo v elektronski dobi.

V četrtek bodo na okrogli mizi z naslovom Novi materiali za zeleno prihodnost in dober posel aktualizirali raziskovalni in gospodarski potencial na področju novih materialov za pridobivanje energije. V pogovoru bodo sodelovali Luka Omladič s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani (UL), raziskovalca Kemijskega inštituta Robert Dominko in Nejc Hodnik, Adriana Rejc Buhovac z Ekonomske fakultete UL, Gorazd Gotovac iz podjetja Elaphe ter Jernej Tovšak z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Dan bodo zaključili z odprtjem slikarske razstave Maruše Šuštar ter doprsnega kipa priznanega znanstvenika na področju koloidne kemije Maksa Samca, zaslužnega za razvoj kemijskih znanosti ter ustanovitelja kemijskega študija v Sloveniji in prvega direktorja in upravnika Kemičnega inštituta od ustanovitve leta 1946 do 1959. Častni gost bo predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Teden Kemijskega inštituta se bo zaključil z znanstvenim predavanjem raziskovalca Odseka za molekularno biologijo in nanobiotehnologijo na Kemijskem inštitutu Matica Kisovca z naslovom Toksini, ki tvorijo pore, in nano- biotehnologija.

Vsak dan v tem tednu bodo na inštitutu zainteresirani javnosti omogočili tudi ogled laboratorijev, predstavili bodo delo znanstvenika, razkazali sodobno raziskovalno opremo ter skupaj z obiskovalci izvedli kemijski eksperiment.