STAznanost

Razpis za podporo sodelovanju med raziskovalnimi organizacijami in gospodarstvom

Ljubljana, 16. junija - Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes objavilo javni razpis za sofinanciranje delovanja pisarn, ki bodo olajšale prenos znanja med javnimi raziskovalnimi organizacijami in gospodarstvom. Do leta 2022 bo na voljo skupno šest milijonov evrov, prijave zbirajo do 17. julija.

Kot so sporočili z ministrstva, je namen razpisa, ki ga deloma financira Evropski sklad za regionalni razvoj, med drugim spodbujanje krepitve povezav in novih sinergij v inovacijskem sistemu ter krepitve sodelovanja med javnimi raziskovalnimi organizacijami in gospodarstvom ter podpora komercializaciji že razvitih znanstvenih rešitev.

Podporo bo mogoče dobiti za delovanje pisarn za prenos tehnologij, ki kot del podpornega okolja nudijo podporo raziskovalcem in podjetjem v Sloveniji, delujejo torej kot vmesnik med javnimi raziskovalnimi organizacijami in gospodarstvom ter skrbijo za to, da se rezultati raziskav ovrednotijo, ustrezno zavarujejo s pravicami intelektualne lastnine in tržijo.

Na ministrstvu pravijo, da bo spodbujanje dejavnosti in dvig aktivnosti pisarn prispevalo k dodatni pospešitvi prelivanja raziskovalnih rezultatov v gospodarstvo in s tem pomagalo podjetjem v Sloveniji, da postanejo inovacijsko aktivna.

Do leta 2022 bo na voljo skupno šest milijonov evrov, in sicer za leto 2017 800.000 evrov, za leto 2018 1,5 milijona evrov, za leta 2019, 2020 in 2021 po milijon evrov, za leto 2022 pa 700.000 evrov. Rok za oddajo prijav je 17. julij.