STAznanost

Na Bledu že 30. Bled eConference in 7. Living Bits and Things

Bled, 19. junija - Mednarodna konferenca o e-poslovanju in e-tehnologijah Bled eConference, ki jo prireja Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru, letos na Bledu doživlja že jubilejno 30. izvedbo. Sočasno bo na isti lokaciji potekal tudi poslovno-tehnološki dogodek s področja interneta stvari, poimenovan Living bits and things, ki letos beleži sedmo izvedbo.

Bled. Mednarodni poslovno-tehnološki dogodek s področja interneta stvari Living bits and things. Foto: http://www.livingbitsandthings.com

Bled.
Mednarodni poslovno-tehnološki dogodek s področja interneta stvari Living bits and things.
Foto: http://www.livingbitsandthings.com

Bled eConference, ki letos poteka od 18. do 21. junija, sodi med vodilne evropske dogodke na področju raziskovanja vpliva sodobnih informacijskih in komunikacijskih tehnologij (IKT) na organizacije, državljane, upravo, izobraževalne institucije in družbo kot celoto.

Vsako leto se konference udeleži približno 150 udeležencev, ki so večinoma predstavniki univerz, organizacij, vladnih institucij, ponudnikov informacijskih storitev in Evropske komisije ter ki prihajajo iz več kot 25 držav z vsega sveta.

Rdeča nit jubilejne 30. izvedbe dogodka bo digitalna preobrazba, ki s pomočjo tehnoloških rešitev prinaša korenite spremembe tako v delovanje organizacij in podjetij kot družbe in slehernega posameznika.

V ponedeljek bo na sporedu med drugim t.i. digitalni forum, na katerem se bodo predstavniki gospodarske, vladne in izobraževalne sfere ukvarjali z izzivi digitalnega gospodarstva in družbe. Forum naj bi oblikoval nov manifest z naborom priporočenih aktivnosti za zagotovitev boljšega gospodarskega in družbenega razvoja.

V okviru tako imenovanega študentskega bazarja bodo medtem predstavili obetavne aplikacije, ki lahko preobrazijo življenje ljudi ali način poslovanja, prostor za predstavljanje svojih idej in rešitev pa bodo imeli tudi raziskovalci in podjetniki.

V ponedeljek in torek bo na Bledu potekal tudi dogodek Living bits and things. Gre za vodilni dogodek s področja interneta stvari v regiji Srednje in Vzhodne Evrope, ki je prvič potekal leta 2011 v Ljubljani, nato pa se je preselil na Bled, kjer zadnja leta poteka istočasno kot dogodek Bled eConference. Lani se je dogodka udeležilo več kot 250 udeležencev iz preko 30 različnih držav.

Letos se bodo posebej posvetili razvoju na področjih pametnih mest, varnosti podatkov ter četrte industrijske revolucije oziroma t.i. industrije 4.0. Vse večje število z internetom povezanih pametnih naprav, umetna inteligenca, masovni podatki in druge rešitve, ki tvorijo tako imenovano digitalno preobrazbo, namreč prinašajo nove izzive na teh področjih.

Obenem ta razvoj prinaša nove izzive s področja informacijske varnosti in varovanja zasebnosti ter standardizacije, prav tako pa organizacije in podjetja postavlja pred nove poslovne izzive.

V torek bo v organizaciji Tehnološkega parka Ljubljana na sporedu tudi okrogla miza s področja industrije 4.0, na kateri bodo deležniki iz različnih držav predstavili svoje izkušnje in pristope pri uvajanju načel in praks industrije 4.0 v svojih regionalnih ekosistemih ter njihovo vlogo pri doseganju ciljev.

Poleg tega bodo v okviru projekta BifocAlps organizirali delavnico z naslovom "Industrija 4.0 s stališča malih in srednje velikih podjetij: Dinamična, praktična in operativna". Ta bo postregla s primeri dobrih praks podjetij. V okviru predavanj bodo spoznali izzive načrtovanja, financiranja, implementacije in prihodnjih načrtov pri uvajanju konceptov industrije 4.0.