STAznanost

V okviru Evropske noči raziskovalcev 2017 razpisan nagradni natečaj

Ljubljana, 19. junija - Slovenski konzorcij Univerz v Mariboru in v Novi Gorici, Univerze na Primorskem, Nacionalnega inštituta za biologijo in Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer je v okviru Evropske noči raziskovalcev 2017 razpisal nagradni natečaj za učence osnovnih in srednjih šol, da bi skozi teme razmišljali o poklicu raziskovalca in tako bolje spoznali znanost.

Ljubljana, Kongrsni trg. Noč raziskovalcev na Kongresnem trgu. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kongrsni trg.
Noč raziskovalcev na Kongresnem trgu.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Ljubljana, Kongrsni trg. Noč raziskovalcev na Kongresnem trgu. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Kongrsni trg.
Noč raziskovalcev na Kongresnem trgu.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so zapisali na mariborski univerzi, želijo z natečajem spodbuditi mlade, da skozi zanimive teme razmišljajo o poklicu raziskovalca in se tako spoznajo z znanostjo v vsakdanjem življenju. Evropska noč raziskovalcev bo letos potekala 29. septembra v sedmih krajih po Sloveniji, in sicer v Mariboru, Ljubljani, Kopru, Novi Gorici, Brežicah, Ljutomeru in Izoli ter v 250 evropskih mestih.

Na natečaju lahko sodelujejo vsi učenci osnovnih in dijaki srednjih šol v Sloveniji, vsak pa lahko sodeluje z enim prispevkom v vsaki izmed treh kategorij, in sicer najboljša fotografija na temo Ekosistem, najboljši film na temo Čisto okolje in najboljša poezija na temo Raziskovalec. Posebna nagrada pa čaka avtorja prispevka, ki bo na družabnem omrežju Facebook zbral največ všečkov, saj bodo njegov razred odpeljali na enodnevni raziskovalni izlet. Rok za oddajo prispevkov je 18. september. Natečaj je objavljen na spletni strani www.znanostzazivljenje.si.

Osrednji namen Evropske noči raziskovalcev, ki v Sloveniji poteka pod sloganom "Znanost za življenje", je poklic raziskovalca, znanstvenika približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti osvešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in njenem vplivu na vsa področja človekovega delovanja. Skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih, kvize o znanosti in podobno bodo obiskovalcem ponujene priložnosti, da se prepričajo, da je znanost lahko ne le pomembna za ekonomski in družbeni razvoj, ampak da je lahko tudi zabavno doživetje v sproščeni družbi znanstvenikov, so še zapisali.