STAznanost

Raziskovalci IJS želijo umetno inteligenco vpeljati v vsako občino

Ljubljana, 27. junija - Na Institutu Jože Stefan (IJS) so danes prestavili produkte s področja umetne inteligence, ki jih bodo brezplačno ponudili občinam in društvom. Cilj raziskovalcev je, da produkte prenesejo v slovensko družbo na način, ki bi bil dostopen in brezplačen za vse občane ter s tem Slovenijo premaknejo naprej, je uvodoma poudaril Matjaž Gams z IJS.

Ljubljana, IJS.
Na Institutu Jože Stefan so prestavili produkte, ki so nastali v okviru projektov, financiranih s strani ministrstev.
Foto: Lea Udovč/STA

Ljubljana, IJS.
Na Institutu Jože Stefan so prestavili produkte, ki so nastali v okviru projektov, financiranih s strani ministrstev.
Foto: Lea Udovč/STA

Ljubljana, IJS.
Na Institutu Jože Stefan so prestavili produkte, ki so nastali v okviru projektov, financiranih s strani ministrstev.
Foto: Lea Udovč/STA

Predstavljeni produkti, ki so nastali v okviru projektov, financiranih s strani ministrstev, združujejo raziskave umetne inteligence in razvoj naprednih aplikacij s posebnim poudarkom na čim večji uporabnosti za posameznika, je povedal Gams, vodja odseka za inteligentne sisteme IJS.

Gre za projekte virtualni pomočnik Asistent, Občinska televizija, 3D asistent ter sistema Turizem in Zdravje.

Sisteme bodo brezplačno ponudili občinam, društvom in civilni družbi. Cilj raziskovalcev je, da sisteme prenesejo v vsakdanja življenja slovenskih občanov, ki bodo po Gamsovem mnenju z uporabo teh storitev, živeli bolj kakovostno. "Sistemi so brezplačni, treba jih je le vzpostaviti in vzdrževati. Ali bo do tega prišlo, pa je odvisno od interesa in angažiranosti občin," je dodal Gams.

S storitvijo občinska televizija lahko uporabnik s kamero preko računalnika ali mobitela snema lokalne dogodke, ali zasedanje občinskega sveta in jih prenaša preko občinske TV. S pomočjo storitve 3D asistent pa je mogoče za vsako občinsko znamenitost narediti virtualnega asistenta, ki uporabnika vodi naokrog in razlaga o znamenitostih.

V storitvi Asistent virtualni pomočnik odgovarja na vprašanja v naravnem jeziku in opravlja določene storitve, storitev Turizem pa pozna več kot 3000 turističnih znamenitosti v Sloveniji ter na osnovi želja sestavi urnik izleta s predlogi obiskov znamenitosti. V storitvi Zdravje so med drugim na voljo nasveti za prvo pomoč, zdravstveni nasveti, informacije Nacionalnega inštituta za javno zdravje itd.

Ena izmed prvih občin, ki se je odzvala na pobudo slovenskih raziskovalcev, je občina Log Dragomer, kjer so že začeli vpeljevanje storitve občinske televizije. Župan Miran Stanovnik je pojasnil, da želijo z vpeljavo storitve Občinska televizija širši javnosti pokazati, da je občina zanimiva tudi za ostale, občane pa obveščati o dejavnostih občine, s katerimi si prizadevajo, da bi bilo v življenje v občini čim lepše. Pričakujejo, da bo storitev pripravljena do jeseni.

Za vpeljavo storitev raziskovalcev IJS pa so zainteresirani tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije (Zdus). Po besedah predsednika Zusa Janeza Sušnika se v zvezi na vpeljevanje tovrstnih storitev počasi prilagajajo, organizirali bodo tudi delavnico in usposabljanje za starejše. "Da se lahko starejši soočajo in delajo s sodobno tehnologijo, je potrebnega veliko znanja in potrpežljivosti, vendar lahko z vztrajnostjo in pobudami dosežemo tudi ta cilj," je dejal.

Prizadevanja raziskovalcev IJS je pozdravil tudi državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Tomaž Boh, ki je poudaril, da je digitalizacija vseobsegajoč proces. "Danes ni več vprašanje, ali se bo slovenska družba digitalizirala, temveč kako hitro in kako uspešni bomo pri tem v primerjavi z drugimi državami iz okolji, s katerimi tekmujemo," je dejal.