STAznanost
Humanistika in družboslovje

Pred ureditvijo območja pod Blejskim gradom arheološka izkopavanja

Bled, 9. julija - Pod Blejskim gradom potekajo priprave na ureditev širšega grajskega kompleksa z muzejem sodobne evropske umetnosti. Ker je bila na tem območju že v preteklosti ugotovljena zgodnjesrednjeveška naselbina in grobišče, pred pričetkom projektiranja potekajo arheološka izkopavanja, potrebne pa so tudi spremembe občinskega prostorskega načrta.

Bled. Blejski grad. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Bled.
Blejski grad.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Zavod za kulturo Bled je v začetku lanskega leta od Deželne banke Slovenije kupil propadajoč objekt na grajski pristavi pod Blejskim gradom, kjer je nekoč delovalo obrtno gradbeno podjetje Grad. Zavod je nato stavbno pravico podelil podjetju Artarhiv Igorja Laha, ki ima bogato zbirko umetniških del in načrte ter kapital, da bi na tem mestu vzpostavil srednjeevropski muzej sodobne umetnosti.

Ker je območje okoli Blejskega gradu eno najbolj občutljivih, je pred začetkom gradnje treba opraviti arheološke raziskave. Kot je pojasnil arheolog s kranjskega zavoda za varstvo kulturne dediščine Milan Sagadin, so v neposredni bližini objekta že v preteklosti odkrili zgodnjesrednjeveško naselbino in grobišče, pa tudi prazgodovinsko grobišče.

Sedaj pa so tudi na notranjem dvorišču objekta naleteli na ostanke prazgodovinske in zgodnjesrednjeveške poselitve. Poleg tega so našli še mlajše tlake, ki kažejo na razvoj stavbe, kakršna je danes. Najdene naselbinske strukture so ostanki kolov oziroma stojke, okoli katerih so kamni, s katerimi so nekoč zagozdili lesene kole, ki so nosili strešne konstrukcije.

"Pri takšni vrsti gradnje praktično nimamo kaj pokazati," je glede morebitne rekonstrukcije in prezentacije arheoloških najdb pojasnil Sagadin in dodal, da je potrebna zgolj natančna dokumentacija. Posamezne stojke bodo povezali v tlorise in pripravili grafično ter fotografsko prezentacijo, iz zemlje pa bodo pobrali in prav tako dokumentirali keramične ostanke in drug drobni material.

Na tem območju naj bi v prihodnjih letih zgradili muzej sodobne umetnosti, vendar še niso začeli urejanja, saj še čakajo na dopolnitev občinskega prostorskega načrta. Hkrati potekajo razmišljanja o programski zasnovi centra in celotne grajske pristave, je povedal direktor Zavoda za kulturo Bled Matjaž Završnik.

Pričakuje, da bo dopolnitev občinskega prostorskega načrta sprejeta prihodnjo pomlad. "To pomeni zeleno luč za pridobitev vseh projektov in dovoljenj ter nato po zaključku vseh postopkov začetek gradnje," je dejal Završnik, ki meni, da bi bil razširjen grajski kompleks lahko urejen leta 2020, vključeval pa bi tako muzej sodobne umetnosti kot dvigalo na Blejski grad in Mrakovo domačijo.