STAznanost

Mariborska univerza še naprej najvišje na Timesovi lestvici

Ljubljana, 4. julija - Mariborska univerza se je tudi v letošnjem pregledu najboljših evropskih univerz, ki jo je objavila revija Times Higher Education, uvrstila med 300 najboljših in ohranila prvo mesto med slovenskimi. Univerza v Ljubljani je po tej lestvici pod 300. mestom. V svetovnem merilu je mariborska med 600, ljubljanska univerza pa med 800 najboljšimi.

Timesova lestvica ocenjuje kakovost univerz na področjih poučevanja, raziskovanja, citatov, prenosa znanja v gospodarstvo in mednarodne vpetosti. Na lestvico je bilo v tem študijskem letu vključenih že več kot tisoč najboljših raziskovalnih univerz.

Na Univerzi v Mariboru so se ob tem pohvalili, da so v zadnjem obdobju na vseh mednarodnih lestvicah uvrščeni med štiri odstotke najboljših na svetu.

"Rezultati potrjujejo, da smo kakovostna visokošolska institucija. Naši študentje, profesorji in raziskovalci dosegajo vrhunske rezultate na številnih področjih. Sodelujejo in zmagujejo na mednarodnih tekmovanjih, so inovativni, produktivni in velikokrat tudi prvi pri odkritju novih spoznanj," je dejal rektor Igor Tičar.

Kot osrednja institucija znanja v vzhodni kohezijski regiji po njegovih besedah postajajo ključen akter pri povezovanju vseh potencialov in priložnosti širše regije. V zadnjem obdobju si še posebej prizadevajo za učinkovito povezovanje vseh potencialov gospodarstva, lokalnih skupnosti ter institucij znanja v skupne razvojne pobude, ki bodo s sinergijami povezovanja in ob podpori evropskih razvojnih sredstev, ustvarjali nova delovna mesta in produkte višje dodane vrednosti.

Revija Times Higher Education od leta 2004 objavlja pregled najboljših univerz na svetu, ki so pripravljeni na osnovi zelo obsežne Timesove baze podatkov, mednarodne ankete o ugledu posameznih univerz in podatkov iz baze Elsevier Scopus.

Tako v svetovnem kot evropskem merilu je na lestvici najvišje britanski Oxford pred kalifornijskim inštitutom tehnologij in še eno ameriško univerzo Stanford, med evropskimi pa Oxfordu sledita še dve britanski, in sicer Cambridge ter Imperial College London. Med prvo peterico je sicer le ena, ki ne prihaja iz Velike Britanije, in sicer švicarska tehnološka univerza ETH iz Züricha.

Od Sloveniji bližnjih univerz je na svetovni lestvici najvišje na 137. mestu italijanska univerza iz Pise, dunajska je na 161. mestu. Pred obema slovenskima sta tudi obe graški univerzi, madžarska CEU, ki je zadnje čase najbolj znana kot tarča tamkajšnjih oblasti, pa tudi tržaška univerza, medtem ko sta tako zagrebška kot beograjska na lestvici pod 800. mestom.

Sicer pa se je na marca objavljeni lestvici univerz z vsega sveta, ki ga je za leto 2016 objavila organizacija Quacquarelli Symonds (QS), med 4438 ocenjevanimi univerzami višje uvrstila ljubljanska. Razvrščena je bila med 650 najboljših, Univerza v Mariboru pa v skupino nad 700. mestom.