STAznanost

Kemijski inštitut z novima pogodbama s Hondo

Ljubljana, 4. julija - Skupina, ki deluje na področju razvoja modernih baterijskih sistemov na Kemijskem inštitutu, je junija podpisala dve novi pogodbi z japonskim avtomobilskim velikanom Honda, so sporočili z inštituta. Pogodbi predstavljata nadaljevanje dolgoročnega sodelovanja pri razvoju magnezijevih akumulatorjev za novo generacijo električnih vozil.

Magnezijevi akumulatorji za novo generacijo električnih vozil predstavljajo alternativo razvoju litij-žveplovih baterij. Te v okviru skoraj štiri milijone evrov vrednega evropskega projekta razvija sedem akademskih ustanov in štirje industrijski partnerji - Renault, Volvo, SAFT in Solvionic.

Vendar pa je, kot je nedavno za STA pojasnil Robert Dominko iz Kemijskega inštituta, težava litija to, da je težko dostopen in neenakomerno porazdeljen po svetu, kar otežuje njegovo komercialno izkoriščanje. Magnezij je po drugi strani bistveno bolj enakomerno porazdeljen in velja za enega najbolj pogostih elementov na zemeljski obli. Na Japonskem zato vlagajo velike vsote v razvoj akumulatorjev na osnovi magnezija.

V okviru dosedanjega sodelovanja med Kemijskim inštitutom in Hondo, ki traja že od leta 2013, so zato raziskovalci te ugledne slovenske raziskovalne ustanove pod vodstvom Dominka preučevali različne možne kombinacije materialov, ki bi jih bilo mogoče uporabiti v magnezijevih akumulatorjih.

Iz tega projekta se je izoblikoval koncept, katerega raziskave bodo nadaljevali na inštitutu z močno finančno podporo nemške podružnice japonskega velikana. V okviru na novo sklenjenih pogodb bodo raziskovalci inštituta v naslednjih dveh letih na eni strani razvijali ta maloserijski prototipni koncept, za katerega v Hondi vidijo možnost aplikacije v praksi.

V drugem projektu pa bodo razvijali nov koncept, ki obeta trajnostno vzdržno kombinacijo akumulatorja na osnovi magnezija, kar bi vodilo v uporabo široko dostopnih akumulatorjev z visoko energijsko gostoto.

V Hondi trenutno preučujejo tudi možnosti za dodatno sodelovanje z ljubljansko ustanovo, so še dodali na Kemijskem inštitutu.