STAznanost

Slovenija izpolnila formalnosti za začetek veljavnosti pridružitvenega sporazuma s Cernom

Ljubljana, 4. julija - Slovenija je izpolnila vse formalnosti za začetek veljavnosti pridružitvenega sporazuma z Evropsko organizacijo za jedrske raziskave (Cern). O tem je danes uradno obvestila tudi generalno direktorico Cerna Fabiolo Gianotti.

Slovenija je Gianottijevo obvestila prek veleposlanika in vodje stalnega predstavništva pri uradu ZN in ostalih mednarodnih organizacij v Ženevi Vojislava Šuca, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Sporazum med Slovenijo in Cernom o podelitvi statusa pridružene članice kot predhodne faze članstva sta decembra lani v Ženevi podpisali ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič in Gianottijeva, DZ pa ga je ratificiral marca letos. Po pridobitvi statusa pridružene članice bo Slovenija v petih letih postala polnopravna članica Cerna.

Sporazum določa pravice in obveznosti Slovenije kot pridružene članice, ki izhajajo iz tega statusa. Slovenija je s sklenitvijo sporazuma sprejela te pravice in obveznosti, hkrati pa tudi obveznosti, ki izhajajo iz pravnega okvira organizacije, iz pravil in predpisov organizacije ter sklepov njenih organov.

Sklenitev sporazuma po navedbah vlade pomeni ključen korak v nadaljnjem razvijanju sodelovanja na področju fizike delcev, ki bo Sloveniji prineslo številne dodatne koristi in ugodnosti v širšem smislu, tako na področju znanosti kot tudi izobraževanja in gospodarstva.

Petletno obdobje pridruženega članstva velja skladno s sporazumom med vlado in Cernom za predfazo k članstvu in predstavlja standardno obliko protokola pri novih članicah.

Že v času pridruženega članstva bo raziskovalcem in podjetjem ter drugim ciljnim javnostim omogočen poln dostop do vseh programov, ki jih izvaja Cern. Pridruženo članstvo bo Sloveniji torej prineslo poln dostop znanstvenikov in inženirjev do raziskovalne infrastrukture in tehnoloških projektov, ki potekajo v Cernu, poleg tega pa tudi uporabo in ustvarjanje izdelkov visoke tehnologije v družbi vrhunskih strokovnjakov z vsega sveta.

Ženevski Cern, ustanovljen leta 1954, je osrednji svetovni laboratorij za fiziko delcev in sodi med najbolj elitne znanstvene institucije na svetu, saj uporaba njegovih zmogljivosti pogosto povzroči razvoj novih tehnologij. Glavni namen organizacije je zagotavljanje raziskovalne infrastrukture-pospeševalnikov protonov, antiprotonov, težkih ionov, elektronov in pozitronov.