STAznanost

V Ljubljani največji svetovni dogodek na temo znanosti tekočin

Ljubljana, 13. julija - Institut Jožef Stefan in Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani bosta od 17. do 21. julija v Cankarjevem domu v Ljubljani organizirala mednarodno znanstveno konferenco Liquids 2017. Gre za letošnji osrednji svetovni dogodek s področja znanosti tekočin.

Na dogodku se bo zbralo več kot 600 strokovnjakov z največjih svetovnih institucij, ki se ukvarjajo s tekočinami, penami, polimeri, koloidi, stekli, aktivnimi sistemi in biomateriali.

V zadnjem času na tem znanstvenem področju najbolj izstopajo novi dosežki na področju aktivnih snovi. Tudi voda, kot ena najbolj zapletenih tekočin, ostaja velik izziv, so še sporočili organizatorji dogodka.

Znanstveniku svetovnega formata Jacobu Kleinu z Weizmannovega znanstvenega inštituta v Izraelu bodo v okviru dogodka podelili prestižno nagrado Liquid Matter Prize.

Poleg tega bodo v okviru konference na Krakovskem nasipu na obrežju Ljubljanice pripravili znanstveno-umetniško razstavo Liquids, na kateri bodo vizualno in estetsko dognana slikovna dela raziskovalcev ob jedrnati razlagi postavljena na ogled sprehajalcem.

Na zahtevo organizatorjev bodo med odmori udeležencem postregli omrežno vodo. Ljubljana je namreč ena redkih evropskih prestolnic, ki se lahko pohvali z naravno in visokokakovostno pitno vodo, neobdelano s tehnološkimi postopki, kar iz pipe.