STAznanost
Humanistika in družboslovje

Vlada po srečanju z deležniki v znanosti izpostavlja izjemen pomen znanosti za razvoj družbe

Ljubljana, 24. julija - Vlada se zaveda izjemnega pomena znanosti za razvoj družbe in je znanost opredelila za svoje prioritetno področje, so po srečanju s predstavniki področja znanosti in visokega šolstva sporočili iz kabineta premierja Mira Cerarja. Kot so spomnili, je vlada v zadnjih letih ustavila trend upadanja sredstev na področju visokega šolstva in znanosti.

Vlada je sredstva za znanost v letu 2015 primerjalno povečala za 5,6 odstotka, na zadnji seji pa se je zavezala, da bo področju znanosti v letu 2018 namenila še dodatnih 18 do 20 milijonov evrov sredstev, so po sestanku, ki se ga je ob premierju udeležila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, navedli v kabinetu.

Premier in ministrica sta prisotnim zatrdila, da bo pristojno ministrstvo že v letošnjem letu poskusilo zagotoviti nujna dodatna sredstva za znanost. Cerar je ob tem opozoril, da si je za povečanje sredstev močno prizadeval tudi osebno, saj da se zaveda, da je "vsaka investicija v znanost tudi investicija v napredek, investicija v mlade in investicija v družbo znanja".

Premier je prisotne spomnil, da vlada spreminja tudi zakonodajo na tem področju. Prenovljeni zakon o visokem šolstvu po njegovi oceni zagotavlja sistemsko financiranje visokega šolstva glede na rast bruto domačega proizvoda. Podobno rešitev bo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport umestilo tudi v predlog zakona o raziskovalni in razvojni dejavnosti, ki bo pripravljen jeseni, so še zapisali v Cerarjevem kabinetu.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije je sicer že pred srečanjem ocenil, da se pogoji za raziskovalno delo že nekaj let izrazito slabšajo.