STAznanost

V Ljubljani drevi javno vodstvo po razstavi mikrografij

Ljubljana, 26. julija - V steklenem atriju Mestne hiše Ljubljana bo drevi potekalo javno vodstvo po razstavi Bistvo je očem skrito. Gre za razstavo mikrografij - fotografskih posnetkov, narejenih s pomočjo elektronskega mikroskopa, ki bo na ogled še do 31. julija. Pričetek ogleda bo ob 19. uri, vodil pa ga bo član Slovenskega društva za mikroskopijo Janez Zavašnik.

Zavašnik, ki je tudi eden od avtorjev razstave, bo obiskovalce popeljal po razstavi in na podlagi predstavljenih primerov na poljudno-znanstven način opisal vznemirljivi, skriti svet elektronske mikroskopije. Vodstvo po razstavi poteka pod pokroviteljstvom projekta Znanost na cesti.

Avtorji razstave, ki je v ljubljanski galeriji na ogled že od 19. julija, želijo s kratkimi in poljudnimi razlagami različnih tehnik elektronske mikroskopije približati mikro in nano svet laičnemu občinstvu.

Rdeča nit celotne razstave je elektronska mikroskopija, ki temelji na pionirskem delu znanstvenika, letalca in inovatorja Aleša Strojnika, ki je v šestdesetih letih s konstrukcijo Ljubljanskega elektronskega mikroskopa tlakoval pot današnjim generacijam mikroskopistov.

Avtorji so razstavo popestrili tako, da so k sodelovanju povabili znanstvenike iz različnih področij in inštitutov. Izbrana dela združujejo sedem najpogostejših tehnik v elektronski mikroskopiji, upodabljajočih različne materiale in snovi, ki nas obkrožajo.

"Serija slik iz biološkega in tehničnega področja obiskovalcu odpre pogled v svet, nedosegljiv s prostim očesom: svet, ki ga gradijo navidez kaotične, vendar logične in geometrične prvine, ki presenečajo tudi s svojo osupljivo estetsko podobo. Razstavo mikrografij dopolnjuje instalacija, ki preko manj znanih podatkov, slik in predmetov prikazuje zgodovinske dosežke ter prepletenost slovenske in svetovne znanosti," so še zapisali organizatorji.

Avtorji razstave so Andreja Šestan, Janez Zavašnik, Petra Jenuš Brdnik in Ajda Schmidt.