STAznanost

Nagradni natečaj v okviru Evropske noči raziskovalcev 2017

Ljubljana, 26. julija - Konzorcij raziskovalnih in izobraževalnih institucij v okviru Evropske noči raziskovalcev 2017 razpisuje nagradni natečaj za učence osnovnih in srednjih šol. Z natečajem želijo spodbuditi mlade, da skozi zanimive teme razmišljajo o poklicu raziskovalca in se tako spoznajo z znanostjo v vsakdanjem življenju. Rok za prijavo je 18. september 2017.

Na natečaju lahko sodelujejo vsi učenci osnovnih in dijaki srednjih šol v Sloveniji, vsak pa lahko sodeluje z enim prispevkom v vsaki izmed treh kategorij: najboljša fotografija na temo ekosistem, najboljši film na temo čistega okolja in najboljša poezija na temo raziskovalca.

Posebna nagrada čaka avtorja prispevka, ki bo na družabnem omrežju Facebook zbral največ všečkov. Njegov razred bodo odpeljali na enodnevni raziskovalni izlet.

Evropska noč raziskovalcev bo letos potekala 29. septembra 2017 v 250 evropskih mestih, med drugim se bo dogodek odvijal tudi v sedmih krajih po Sloveniji - v Ljubljani, Mariboru, Kopru, Nova Gorici, Brežicah, Ljutomeru in Izoli.

Osrednji namen Evropske noči raziskovalcev, ki v Sloveniji poteka pod sloganom Znanost za življenje, je poklic raziskovalca in znanstvenika približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti osvešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, znanosti in njenem vplivu na vsa področja človekovega delovanja.

Obiskovalci se bodo lahko skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih in kvize o znanosti prepričali, da je znanost lahko ne le pomembna za ekonomski in družbeni razvoj, ampak da je lahko tudi zabavno doživetje v sproščeni družbi znanstvenikov in raziskovalcev, so zapisali organizatorji.

Projekt ob tem tudi seznanja z evropskimi ter nacionalnimi programi financiranja in drugimi ukrepi, namenjenimi razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in privlačnim delovnim pogojem.

Slovenski konzorcij, vključen v izvedbo Evropske noči raziskovalcev, sestavljajo Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer. Več o natečaju je na voljo na spletni strani www.znanostzazivljenje.si.