STAznanost
Humanistika in družboslovje

Slovenski dijaki do več odličij na mednarodni lingvistični olimpijadi

Dublin, 7. avgusta - Štirje slovenski dijaki so na 15. mednarodni lingvistični olimpijadi, ki je med 31. julijem in 4. avgustom potekala v Dublinu na Irskem, osvojili več odličij. Med 180 tekmovalci iz 29 držav je bila za slovenske predstavnike to ena najbolj uspešnih lingvističnih olimpijad, saj so poleg posamičnih odličij osvojili tudi ekipno bronasto kolajno.

Srebrno posamično odličje je osvojila Anja Zdovc z Gimnazije Bežigrad. Bronasto posamično odličje bosta v domovino prinesla Aleksej Jurca in Ana Meta Dolinar, oba z Gimnazije Bežigrad. Ana Meta Dolinar je osvojila tudi posebno priznanje za najboljšo rešitev, so danes še sporočili iz Zveze za tehnično kulturo Slovenije.

K bronastemu ekipnemu uspehu je pripomogla tudi Maja Bošnjaković s Srednje šole Josipa Jurčiča Ivančna Gorica. Na ekipnem tekmovanju so tekmovalci morali prevesti neznano besedilo iz neznanega jezika.

Na olimpijadi so podelili 10 zlatih, 18 srebrnih in 22 bronastih odličij. Ekipo slovenskih dijakov je spremljala dr. Simona Klemenčič.

Zveza za tehnično kulturo Slovenije je nevladna in neprofitna organizacija z več kot 65-letno tradicijo dela z otroki in mladino na področju znanosti, naravoslovja in tehnike. Deluje na različnih področjih tehnike, kot so elektronika, robotika, konstruktorstvo in tehnologije obdelave materialov, ter na področju kemije, biologije, modelarstva in kmetijstva.