STAznanost

Raziskovalka IJS zmagala na tekmovanju evropskih mladih raziskovalcev

Ljubljana, 8. avgusta - Mlada raziskovalka Instituta Jožef Stefan (IJS) Urška Gabor je zmagala na tekmovanju najboljših evropskih mladih raziskovalcev v Budimpešti. V zmagovalnem predavanju je opisala rezultate svojega doktorskega dela, ki prinaša nova spoznanja za področje elektronskih naprav naslednjih generacij, so zapisali na IJS.

Doktorsko delo Gaborjeve, ki deluje na Odseku za raziskave sodobnih materialov na IJS, prinaša nova, originalna spoznanja na področju sinteze in lastnosti piezoelektričnih tankih plasti na atomskem nivoju za elektronske naprave naslednjih generacij.

Tekmovanje mladih raziskovalcev je potekalo v okviru 15. mednarodne konference in razstave Evropskega združenja keramikov (ECerS), ki se je julija odvila v Budimpešti na Madžarskem.

Na tekmovanju je vsako državo predstavljal en predstavnik, ki so ga nacionalne keramične zveze izbrale na državnih tekmovanjih. Letošnjega tekmovanja, ki je bilo že deseto po vrsti, se je udeležilo 20 predstavnikov članic ECerS. Zmaga Gaborjeve pa je prva za Slovenijo do sedaj.

Gaborjeva je leta 2012 diplomirala iz kemije na mariborski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, kjer je dve leti kasneje pridobila tudi magisterij. Od leta 2014 deluje v okviru Odseka za raziskave sodobnih materialov na IJS.