STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na fakulteti za farmacijo mednarodno podiplomsko izobraževanje iz radiofarmacije

Ljubljana, 28. avgusta - Na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani se je danes začelo mednarodno podiplomsko izobraževanje iz radiofarmacije. Na dvotedenskem izobraževanju bodo farmacevti, kemiki in biokemiki iz celotne Evrope izpopolnili svoje znanje iz radiofarmacije.

Ljubljana. Mednarodno podiplomsko izobraževanje iz radiofarmacije. Foto: Fakulteta za farmacijo UL

Ljubljana.
Mednarodno podiplomsko izobraževanje iz radiofarmacije.
Foto: Fakulteta za farmacijo UL

Radiofarmacija je posebna veja farmacije, ki se ukvarja z radioaktivnimi zdravili, ki jih uspešno uporabljajo pri diagnosticiranju, predstavljajo pa tudi možnost za posebno, ciljno zdravljenje nekaterih vrst raka. Ta zdravila izkoriščajo radioaktivno sevanje v točno določenih delih telesa, npr. v tumorjih, so sporočili s fakultete.

V zadnjih letih je radiofarmacija doživela pospešen razvoj, zato se povpraševanje po specialistih iz radiofarmacije, usposobljenih za zelo zahtevno pripravo in uporabo radioaktivnih zdravil, povečuje. A le zelo malo centrov v Evropi ima ustrezne licence za izobraževanje specialistov iz radiofarmacije - in Slovenija je med njimi.

Izobraževanje organizira Fakulteta za farmacijo v sodelovanju s Kliniko za nuklearno medicino UKC Ljubljana in z univerzo ETH Zürich. "Enakopravno sodelovanje z ETH Zürich, eno najuglednejših evropskih univerz, je izredno strokovno priznanje za Fakulteto za farmacijo in Univerzo v Ljubljani, prav tako pa pripomore k prepoznavnosti slovenskega prostora," poudarjajo v ljubljanski fakulteti za farmacijo.

"Celoten program evropskega podiplomskega izobraževanja iz radiofarmacije je sestavljen iz treh sklopov, od katerih enega izvajamo na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani že od leta 2003 in je vsebinsko edini v Evropi. Doslej se ga je udeležilo že več kot 210 slušateljev iz celotne Evrope in širše," pojasnjuje pobudnica in glavna koordinatorka tega izobraževanja doc. dr. Tanja Gmeiner.

Dr. Marko Krošelj s Klinike za nuklearno medicino Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) v Ljubljani, ki je pred leti uspešno zaključil podiplomsko izobraževanje iz radiofarmacije in sedaj sodeluje pri izvedbi programa kot organizator in predavatelj, dodaja, da izobraževanje poleg strokovnega izpopolnjevanja udeležencem omogoča tudi povezovanje in sodelovanje s strokovnjaki z vsega sveta.

"Na Kliniki za nuklearno medicino smo tako od leta 2013 vključeni v program kliničnega preskušanja novega radioaktivnega zdravila za zdravljenje posebne oblike raka ščitnice, ki je bilo v sodelovanju z različnimi evropskimi centri razvito prav na naši kliniki," je še povedal.