STAznanost

Letošnji festival znanosti z geslom V vrtovih raziskovalne dejavnosti

Ljubljana, 19. septembra - Slovenska znanstvena fundacija (SZF) in ljubljanska biotehniška fakulteta bosta med 25. in 27. septembrom organizirali 23. slovenski festival znanosti z mednarodno udeležbo. Z geslom V vrtovih raziskovalne ustvarjalnosti v ospredje postavljajo raziskovalno dejavnost na različnih področjih - vrtovih, je dejal direktor SZF Edvard Kobal.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil Kobal, je eden izmed strateških ciljev fundacije približati znanost državljanom in jih navdušiti za sodelovanje z raziskovalci. "S tem namenom je fundacija že v prvem letu delovanja leta 1994 organizirala tudi prvi slovenski festival znanosti," je spomnil in dodal, da je fundacija sodelovala tudi pri ustanovitvi Evropskega združenja organizatorjev znanstvenih dogodkov, ki promovira delovanje članic ter skupne nastope v javnosti.

Namen festivala znanosti je predstaviti znanost vsem radovednim in vedoželjnim ljudem, ljubiteljem znanosti, popularizirati znanost med najmlajšimi ter povezovati slovenske znanstvenike z raziskovalci iz zamejstva in tujine. Zato bodo dogodki festivala po Kobalovih besedah potekali v obliki predavanj, pogovorov, okroglih miz, delavnic, seminarjev in razstav.

Z letošnjim festivalom bodo po njegovih besedah obeležili spomine na velike mislece, raziskovalce in inovatorje, predvsem slovenske. Posamezni festivalski dogodki bodo posvečeni naravoslovcu Žigi Zoisu, filozofu Francu S. Karpeju ter misionarju Frederiku I. Baragi. Z več dogodki se bodo poklonili spominu raketnega inženirja Hermana Potočnika Noordunga, pa tudi irskega kemika Roberta Boyla, švedskega botanika Karla Linneja, italijanskega znanstvenika Luigija Galvanija in ameriškega izumitelja Thomasa Edisona.

V sklopu festivala bo izpostavljena tudi 20-letna izmenjava popularizatorjev znanosti s Škotsko, posebej spomin na podpornika in izvajalca festivalskih dogodkov Eoina F. Scotta (1942-2013).

Osrednje prizorišče festivala bodo predavalnice in laboratoriji biotehniške fakultete, ki letos praznuje 70. obletnico ustanovitve, je povedal dekan biotehniške fakultete Miha Humar in navedel, da so njeni raziskovalci pripravili obsežen in zanimiv program.

"Tudi z njihovo pomočjo si bodo obiskovalci festivala lahko ustvarili sliko o obsežnem področju bioloških ved in tehnologij ter o pomenu raziskav na oddelkih za agronomijo, živilstvo, krajinsko arhitekturo, biologijo, lesarstvo in gozdarstvo," je dodal Humar. Teme s področja bioloških ved bodo predstavili tudi raziskovalci Nacionalnega inštituta za biologijo, Kmetijskega inštituta Slovenije, Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije ter Gozdarskega inštituta Slovenije.

Skratka, na tokratnem festivalu znanosti bo veliko novosti. Čeprav nekateri v Sloveniji dvomijo v koristnost znanosti, pa je festival namenjen vsem, še zlasti mladim šolarjem, njihovim staršem in tudi babicam in dedkom, sta še povedala sogovornika.