STAznanost

Na Bledu 12. srečanje Slovenskega biokemijskega društva

Bled, 20. septembra - V organizaciji Slovenskega biokemijskega društva se danes na Bledu začenja 12. znanstveno društveno srečanje z mednarodno udeležbo. Srečanja, ki bo potekalo do sobote, se udeležuje več kot 200 strokovnjakov iz Slovenije in tujine. Srečanje je namenjeno predstavitvi najvidnejših raziskovalnih dosežkov z različnih področij ved o življenju.

Kot so sporočili iz Slovenskega biokemijskega društva, se srečanja udeležuje generalni sekretar Evropske zveze biokemijskih društev Vaclav Pačes. Odprtja pa se bosta udeležila tudi rektor Univerze v Ljubljani Ivan Svetlik in dekan ljubljanske Medicinske fakultete Dušan Šuput.

Teme, o katerih bodo govorili strokovnjaki, so celično signaliziranje in membrane, biotehnologija in bionanotehnologija, struktura in funkcija proteinov, proteinske interakcije in mreže, funkcijska genomika, tehnologije in inovacije v biokemiji, molekularne osnove bolezni ter sistemska biologija.

Ob predstaviti najvidnejših raziskovalnih dosežkov bo srečanje namenjeno tudi podelitvi društvenih priznanj za vrhunske dosežke na področju biokemijskih znanosti na znanstveno-raziskovalnem ali pedagoškem področju, ki se imenujejo po enemu izmed začetnikov moderne biokemije v Sloveniji Savu Lapanjetu. Lapanjetovo nagrado bo letos, kot je na seji 22. avgusta potrdil upravni odbor društva, prejel Boris Rogelj, Lapanjetovo priznanje bo prejela Anja Pišlar, plaketo pa Metka Renko.

Slovensko biokemijsko društvo združuje člane, ki s svojim delom delujejo na področju biokemije in molekularne biologije. Društvo spodbuja izobraževanje, organizira znanstvene sestanke, informira člane društva o znanstvenih, strokovnih in organizacijskih vprašanjih doma in po svetu, pospešuje stike med delavci s področja biokemije, molekularne biologije in sorodnih strok ter si prizadeva, da se rezultati s področja biokemije in molekularne biologije uporabijo v medicini in gospodarstvu.