STAznanost

Začenjajo se 14. evropske noči metuljev

Ljubljana/Maribor, 21. septembra - V Evropi danes obeležujemo začetek 14. evropskih noči metuljev, ki jih v Sloveniji prirejata Društvo za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije in Slovensko entomološko društvo Štefana Michielija. To je prireditev, v sklopu katere potekajo opazovanja nočnih metuljev na številnih lokacijah po Evropi v istem tednu.

Ljubljana
Večerni Pavlinček (Smerinthus ocellata).
Foto: Društvo za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije

Ljubljana
Slakov veščec (Agrius convolvuli).
Foto: Društvo za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije

Ljubljana
Mali nočni pavlinček (Saturnia pavoniella).
Foto: Društvo za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije

V Sloveniji bodo opazovanja potekala od danes do ponedeljka, ko bodo izkušeni strokovnjaki predstavili načine opazovanja teh nočnih bitij in njihovo vlogo v naravi, so pojasnili pri društvu za proučevanje in ohranjanje metuljev.

Opazovanja nočnih metuljev bodo potekala na savskih prodih pri Črnučah, Pohorju, Podsabotinu, Solčavskem, Nanosu in Lisci. Otvoritveni dogodek z opazovanjem bo danes na savskih prodih pri Ljubljani ob 19. uri, prav tako pa bo ob isti uri dogodek potekal tudi v Mariborski koči na Pohorju.

Namen evropskih noči metuljev je seznanitev širše javnosti o pomenu ohranjanja te skupine žuželk in njihovih življenjskih prostorov ter pridobivanju podatkov o pojavljanju posameznih vrst v določenem obdobju leta, so dodali pri društvu za proučevanje in ohranjanje metuljev.

Evropske noči metuljev sicer potekajo hkrati v vseh evropskih državah od leta 2004.