STAznanost

Na konferenci o sodelovanju Slovenije v pospeševalniškem sistemu Fair

Ljubljana, 27. septembra - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so danes uradno odprli konferenco, katere namen je okrepitev sodelovanja med znanstveniki, vključenimi v projekte Nustar. Gre za največje sodelovanje v okviru mednarodnega pospeševalniškega sistema fair, ki ga bodo v prihodnjih letih zgradili v Nemčiji, med ustanovnimi članicami pa je tudi Slovenija.

Ljubljana, IJS. Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so odprli konferenco, katere namen je okrepitev sodelovanja med znanstveniki, vključenimi v projekte Nustar. Direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič. Foto: Lea Udovč/STA

Ljubljana, IJS.
Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so odprli konferenco, katere namen je okrepitev sodelovanja med znanstveniki, vključenimi v projekte Nustar.
Direktor Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič.
Foto: Lea Udovč/STA

Ljubljana, IJS. Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so odprli konferenco, katere namen je okrepitev sodelovanja med znanstveniki, vključenimi v projekte Nustar. Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Foto: Lea Udovč/STA

Ljubljana, IJS.
Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so odprli konferenco, katere namen je okrepitev sodelovanja med znanstveniki, vključenimi v projekte Nustar.
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič.
Foto: Lea Udovč/STA

Ljubljana, IJS. Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so odprli konferenco, katere namen je okrepitev sodelovanja med znanstveniki, vključenimi v projekte Nustar. Mednarodni pospeševalnišk sistema fair, ki ga bodo v prihodnjih letih zgradili v Nemčiji. Foto: Lea Udovč/STA

Ljubljana, IJS.
Na Institutu Jožef Stefan (IJS) so odprli konferenco, katere namen je okrepitev sodelovanja med znanstveniki, vključenimi v projekte Nustar.
Mednarodni pospeševalnišk sistema fair, ki ga bodo v prihodnjih letih zgradili v Nemčiji.
Foto: Lea Udovč/STA

Namen tokratne konference, ki bo na IJS potekala do petka, je zagotoviti sodelovanje in sestanek delovnih skupin vseh projektov v okviru Nustarja ter razpravljati o tehničnih rezultatih in perspektivah. Poseben poudarek bo namenjen sodelovanju Slovenije v Nustarju in Centru za raziskave z antiprotoni in ioni v Evropi (Fair).

Udeležence konference sta uvodoma pozdravila direktor IJS Jadran Lenarčič ter ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič. Ministrica je poudarila velik pomen vključenosti slovenskih visokotehnoloških podjetij, znanja in rešitev v enega večjih evropskih projektov. V sodelovanju v projektu vidi gospodarsko, znanstveno ter razvojno priložnost za Slovenijo.

Nustar je največja od štirih kolaboracij, ki delujejo v okviru centra Fair, ter združuje 800 znanstvenikov z vsega sveta, ki bodo raziskovali strukturo eksotičnih jeder, jedrsko astrofiziko in jedrske reakcije.

V Nustar je trenutno vključenih pet slovenskih znanstvenikov, vsi z IJS. Vodi jih znanstvenik Matej Lipoglavšek, ki se nadeja, da bodo v prihodnje uspeli vzbuditi tudi širši interes.

Fair predstavlja nov, edinstven mednarodni pospeševalniški sistem za raziskovanje z antiprotoni in ioni, ki naj bi ga v prihodnjih letih zgradili v bližini Darmstadta v Nemčiji. V okviru centra bo sodelovalo okoli 3000 znanstvenikov iz približno 50 držav. S prvimi raziskavami pa bodo pričeli že poleti prihodnje leto.

Center je popolnoma primerljiv z dosedanjimi pospeševalniki, saj bo imel v primerjavi s Cernom ali Belle višje intenzitete žarkov, kar bo omogočilo preučevanje drugačnih pojavov, je pojasnil Lipoglavšek.

Pri gradnji centra sodelujejo tudi slovenska podjetja, kar je bil po besedah slovenskega znanstvenika eden glavnih razlogov, da je Slovenija postala članica centra Fair. Med najbolj znanimi podjetji, ki so vključena v vzpostavitev centra, sta Cosylab in Instrumentation Technologies.

Večinski del sredstev za gradnjo projekta bo zagotovila Nemčija, tako zvezna vlada kot dežela Hessen, preostanek pa naj bi financirali mednarodni partnerji iz Evrope in prekomorskih držav - iz Finske, Francije, Indije, Poljske, Romunije Rusije, Švedske, Velike Britanije in Slovenije.