STAznanost

V petek začetek šeste izvedbe projekta Odlični v znanosti

Ljubljana, 28. septembra - V petek se bo v Mariboru začela šesta serija dogodkov v okviru projekta Odlični v znanosti, ki ga vsako leto pripravlja Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS). V letošnjem letu se bo skupno zvrstilo šest dogodkov, ki so namenjeni predstavitvi znanstvenih dosežkov strokovni in splošni javnosti.

Na prvem dogodku, ki bo v petek Mariboru, bodo slovenski znanstveniki in znanstvenice predstavili dosežke s področja biotehniških ved. Dogodek bo vključen tudi v program Evropske noči raziskovalcev, pri organizaciji pa ARRS sodeluje z Univerzo v Mariboru, ki je partnerica v slovenskem konzorciju programa.

Svoje dosežke bodo v Mariboru predstavili Miha Krofel, ki bo spregovoril o učinkovitosti ukrepov za preprečevanje napadov zveri na domače živali, Tomislav Levanič bo predaval o uporaba umetnih nevronskih mrež za rekonstrukcijo klime iz drevesnih brani, Martin Škrlep pa bo predstavil problematiko kirurške kastracije samčkov v prašičereji.

Maja Mikulič Petkovšek bo predstavila raziskave o bezgovih plodovih in cvetovih kot eliksirjih zdravja, Nataša Tozon bo spregovorila o zdravljenju tumorjev s elektrokemoterapijo in genskim elektroprenosom pri psih, na vprašanje, kako bakterije spoznavajo sorodnike, pa bo odgovorila Ines Mandič Mulec.

Ostali dogodki se bodo odvili na različnih lokacijah v Ljubljani ter v Novem mestu. V ljubljanski Kavarni Union se bosta odvili dve predstavitvi, in sicer bo 2. oktobra potekala predstavitev dosežkov s področja medicine, 16. oktobra pa bo sledil prvi sklop predstavitev dosežkov s področja naravoslovja. Oba dogodka bosta vključena v cikel poljudnoznanstvenih predavanj Znanost na cesti, ki jih izvaja društvo Satena.

Predstavitev dosežkov s področja humanistike in družboslovja bo potekala 4. oktobra v Slovenskem etnografskem muzeju, 10. oktobra pa bodo v prostorih Slovenske akademije znanosti in umetnosti v ospredju dosežki s področja tehnike, predstavljen pa bo tudi dosežek s področja interdisciplinarnega raziskovanja.

Zadnji dogodek se bo odvil 18. oktobra v prostorih Gimnazije Novo mesto, kjer bodo predstavili drugi sklop dosežkov s področja naravoslovja.

Odlični v znanosti je projekt, ki ga agencija izvaja v okviru promocije znanosti. Gre za izbor najvidnejših dosežkov preteklega leta, ki ga opravijo članice in člani znanstvenoraziskovalnih svetov posameznih ved.

Prednost pri izboru imajo dosežki, ki so odmevni in prelomni oziroma pri katerih je pričakovati družbene in ekonomske učinke ter prenos novega znanja v neposredno uporabo. Posamezne vede pa imajo določena tudi bolj specifična merila, povezana z naravo raziskovalnega dela na področju.

Izbrani dosežki so vsako leto javno predstavljeni v obliki kratkih poljudnih predavanj. Na ta način agencija omogoča vpogled v delovanje in rezultate znanstvenoraziskovalnega dela v Sloveniji.