STAznanost
Humanistika in družboslovje

Noč raziskovalcev s pestrim naborom dogodkov po Sloveniji

pripravila Lea Udovč

Ljubljana, 28. septembra - V sedmih krajih po Sloveniji bo v petek potekala tradicionalna Evropska noč raziskovalcev, v okviru katere se bodo zvrstili številni dogodki, delavnice, predavanja in eksperimenti. Osrednji namen noči raziskovalcev, ki v Sloveniji poteka pod geslom Znanost za življenje, je poklic raziskovalca in znanstvenika približati širši javnosti.

Evropska noč raziskovalcev bo potekala v Brežicah, Izoli, Kopru, Ljubljani, Ljutomeru, Mariboru in Novi Gorici ter hkrati v 250 evropskih krajih.

Slovenski konzorcij, vključen v izvedbo Evropske noči raziskovalcev, sestavljajo Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer.

Kot je dejal rektor Univerze v Mariboru, glavne partnerice konzorcija, je program kljub znanstveni in raziskovalni naravi zasnovan poljudno, zato je primeren za vse generacije.

Predvsem pa je po mnenju rektorja dogodek izjemna priložnost za mlade, da spoznajo različne vidike tega poklica, ki ponuja raznolike karierne možnosti tako v javni upravi kot gospodarstvu.

Obiskovalci dogodkov se bodo lahko skozi eksperimente, predstavitve, delavnice za odrasle in otroke, vodene izlete v laboratorijih in kvize o znanosti prepričali, da je znanost lahko ne le pomembna za ekonomski in družbeni razvoj, ampak da je lahko tudi zabavno doživetje v sproščeni družbi znanstvenikov in raziskovalcev, so zapisali organizatorji.

Nekatere aktivnosti po slovenskih krajih

Glavni ljubljanski dogodek letošnje noči raziskovalcev bo potekal v nakupovalnem središču Citypark, kjer se bodo na stojnicah prestavili slovenski raziskovalci. V Ljubljani z okolico bo poleg tega mogoče obiskati tudi Botanični vrt Univerze v Ljubljani, naravni rezervat Iški morost, Nacionalni inštitut za biologijo in podjetje Biobanka. V Tehniškem muzeju Slovenije pa bodo v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani pripravili Noč strojništva.

V Mariboru bodo dogodki potekali na več lokacijah. Med drugim se bodo v nakupovalnem središču Europark zvrstili številni eksperimenti, opazovanja in igre, v mariborski univerzitetni knjižnici bo potekal sklop predavanj na temo kariere raziskovalca, Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) pa bo v Vetrinjskem dvoru pripravila predstavitev dosežkov Odlični v znanosti s področja biotehnike.

V Kopru se bodo v Taverni zvrstile delavnice, eksperimenti in ustvarjalni kotički, v Simonovem zalivu bodo odkrivali ostaline rimskodobne vile, v Centru eksperimentov Koper pa bodo obiskovalci z neposredno osebno izkušnjo odkrivali nekatere naravne zakonitosti.

V Novi Gorici se bo večina dogodkov odvila v tamkajšnjem kulturnem domu ter na Bevkovem trgu pred njim. Med drugim bodo na omenjenih prizoriščih potekale številne delavnice in prikazi, odvil se bo tudi znanstveni maraton Univerze v Novi Gorici ter okrogla miza z naslovom Znanost je kul. V Novi Gorici bodo podelili tudi nagrade za zmagovalce natečaja, ki je potekal v okviru projekta Evropske noči raziskovalcev.

V ljutomerski Gimnaziji Franca Miklošiča bodo obiskovalci spoznavali invazivne tujerodne vrste v Pomurju ter prisluhnili okrogli mizi na temo vloga raziskovalca in pomen raziskovalnega dela v vsakdanjem življenju ljudi, na Glavnem trgu pa bo potekalo preučevanje človeškega glasu.

Na fakulteti za turizem mariborske univerze v Brežicah bodo pripravili dan odprtih vrat, kjer se bosta predstavili tudi Knjižnica Fakultete za turizem, Univerzitetna knjižnica Maribor in točka Europe Direct Novo mesto.

Natančen program vseh aktivnosti je objavljen na spletni strani www.znanostzazivljenje.si.

Projekt Znanost za življenje

Noč raziskovalcev poteka v okviru projekta Znanost za življenje, katerega osrednji namen je poklic raziskovalca oziroma znanstvenika približati širši javnosti, zlasti mladim. Projekt skozi vrsto aktivnosti osvešča o družbeni vlogi raziskovalcev, znanosti in njenem vplivu na vsa področja človekovega delovanja.

Obenem seznanja z vrsto evropskih pa tudi nacionalnih programov financiranja in drugimi ukrepi, namenjenimi razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in privlačnim delovnim pogojem.

Evropska Noč raziskovalcev financirana Evropska komisija v okviru EU programa Marie Sklodowska-Curie, katerega primarni cilj je promovirati poklic evropskih raziskovalcev.