STAznanost
Medicina in zdravje

V okviru nevroznanstvene konference tudi predstavitev izsledkov raziskave Z možgani za možgane

Ljubljana, 29. septembra - Na Medicinski fakulteti v Ljubljani bo v soboto potekal javni posvet, na katerem bodo predstavili izsledke projekta Z možgani za možgane. Posvet bo sklenil dvodnevno nevroznanstveno konferenco, ki jo sedmo leto zapored organizira društvo Sinapsa v sodelovanju z ljubljansko medicinsko fakulteto, Slovenskim psihiatričnim združenjem in družbo Krka.

Sinapsina nevroznanstvena konferenca se je danes začela na ljubljanski medicinski fakulteti. V okviru konference se bodo odvile številna predavanja in predstavitve na temo nevrobiologije, psihiatrije, razvojne nevrologije, psihologije ter kognitivne in translacijske nevroznanosti.

Ob osrednjem programu z osmimi simpoziji se bo odvila tudi strokovna delavnica o psihiatriji, temelječi na nevroznanosti, ter dve plenarni predavanji.

Konferenca pa se bo v soboto sklenila z javnim posvetom, na katerem bodo med drugim odgovarjali na vprašanja o tem, kako Slovenci skrbijo za zdravje svojih možganov, kje iščejo znanstveno podprte informacije o delovanju možganov in skrbi za njihovo zdravje ter kaj jih najbolj ovira pri uporabi teh znanj v praksi. Hkrati bodo spregovorili tudi o morebitnih rešitvah za večanje skrbi za možgane pri ljudeh.

Motnje v delovanju možganov namreč predstavljajo enega največjih izzivov družbe 21. stoletja ter pomenijo veliko stisko za obolele in njihove najbližje ter so veliko finančno breme za celotno družbo, so zapisali organizatorji.

Tekom projekta so ugotovili, da osrednji problem pomanjkljive skrbi za zdravje možganov predstavlja slaba informiranost širše javnosti. Cilj javnega posveta je tako s skupnimi močmi narediti konkretni načrt za razvoj in dolgoročno delovanje enotnega slovenskega strokovnega spletnega portala, kot glavnega in širši javnosti dostopnega nosilca informacij o delovanju in zdravju možganov.

Projekt Možgani za možgane so zagnali z izvedbo dvestotih intervjujev z različnimi ponudniki in odjemalci znanj o možganih. Na podlagi spoznanega so sestavili tudi spletno anketo, s pomočjo katere so izluščili najpomembnejše prepreke in izzive pri javni in individualni skrbi za možgane.

Projekt izvajajo študentje medicine, psihologije in kognitivne znanosti pod okriljem Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani ter zavoda Umni.