STAznanost

Doktorski študent fakultete za elektrotehniko v Amsterdamu do prestižne mednarodne nagrade

Ljubljana, 6. oktobra - Doktorski študent ljubljanske Fakultete za elektrotehniko Rok Kimovec je na največji evropski mednarodni konferenca o fotovoltaiki EU-PVSEC prejel študentsko nagrado za najboljši konferenčni prispevek. Nagrado je prejel za prispevek z naslovom Električne izgube v več-segmentnih pretvornikih laserske moči.

Ljubljana.
Študent ljubljanske fakultete za elektrotehniko prejel e na največji evropski mednarodni konferenca o fotovoltaiki EU-PVSEC prejel nagrado za najboljše konferenčne prispevke podelili študentske nagrade.
Foto: FE

Kimovec je na zaključni slovesnosti v Amsterdamu prejel nagrado za najboljši prispevek v tematskem sklopu Novi materiali in koncepti za fotovoltaične naprave. Nagrada na tako uveljavljeni konferenci po navedbah fakultete posameznikom odpira vrata na številnih inštitutih in podjetjih, tako doma kot v tujini.

Nagrajeno delo je nastalo v sodelovanju z uglednimi nemškim inštitutom Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems ISE, kjer je v okviru svojega dela raziskoval devet mesecev.

Kimovec v okviru svojega doktorata raziskuje možnosti napajanja elektronskih naprav, kot so senzorji, z laserji. Raziskuje sisteme, ki so znani pod imenom "moč po optičnem vlaknu".

Gre za napajalne sisteme, ki za izvor energije uporabljajo svetlobo laserskih virov. Svetlobo vodijo preko optičnega vlakna na oddaljeno lokacijo, kjer jo fotovoltaični pretvornik laserske moči pretvori v električno energijo, primerno za napajanje elektronskih naprav.

Sistem je denimo uporaben pri napajanju senzorjev za daljnovode, kjer je zaradi ekstremnih pogojev napajanje s konvencionalnimi sistemi težko, je pojasnil Kimovec.

Kimovec je mladi raziskovalec in doktorski študent, ki pod mentorstvom Marka Topiča deluje v Laboratoriju za fotovoltaiko in optoelektroniko.

Topič je o mladem raziskovalcu povedal, da že od samega začetka doktorskega usposabljanja kaže močno predanost in je prepričan, da bo v prihodnosti še premikal meje znanosti. Svoj ponos je izrazil tudi dekan fakultete Gregor Dolinar, ki je potrdil, da ime Roka Kimovca zagotovo ne bo ostalo neznano.