STAznanost

Na IJS danes začetek 20. multikonference Informacijska družba 2017

Ljubljana, 9. oktobra - Institut Jožefa Stefana (IJS) bo ta teden gostil jubilejno, že 20. mednarodno multikonferenco Informacijska družba 2017. Multikonferenca, ki bo potekala do petka, bo v tedenskem dogajanju združila dvanajst samostojnih konferenc z različnih znanstvenih področij.

Multikonferenca je osrednji dogodek informacijske družbe v Sloveniji zadnjih 20 let in je ena največjih tovrstnih konferenc v tem delu Evrope. Dogodek bo omogočil raziskovalcem, da predstavijo svoje najnovejše raziskave in odkritja z različnih področij informacijske družbe.

V okviru letošnje multikonference se bo odvilo 12 samostojnih konferenc, skoraj 300 prispevkov pa bo v prvi vrsti posvečenih informacijskim storitvam in prehodu v informacijsko družbo.

Posamezne konference se bodo osredotočile na področja, kot so umetna inteligenca, demografski izzivi, sodelovanje, programska oprema in storitve v informacijski družbi, izkopavanje znanja in podatkovna skladišča, kognitivna znanost, vzgoja in izobraževanje v informacijski družbi, kognitonika, robotika, elektronsko in mobilno zdravstvo, prenos tehnologij itd.

Na petkovi slovesnosti bodo podelili nagrado za življenjsko delo na področju slovenske informacijske družbe in nagrado za tekoče dosežke na področju informacijske družbe. Podelili bodo tudi limone za najslabši in jagode za najboljši prispevek na področju informacijskih tehnologij.

V sklopu 10. mednarodne konference o prenosu tehnologij bodo na petkovi prireditvi podelili tudi posebno nagrado za inovacijo z največjim tržnim potencialom iz javnih raziskovalnih organizacij. Tehnologije z najvišjim tržnim potencialom bodo nagradili tudi z denarnimi nagradami v skupni višini 2500 evrov.

Kot so še zapisali organizatorji dogodka, informacijska družba spreminja svet in tudi slovensko družbo, zato je pomembno, da se teh sprememb zavedamo in jih sprejmemo v vsakdanje življenje. "Cilj konference ni najti dokončne odgovore na probleme, ki se porajajo ob pohodu informacijske družbe, temveč sprožiti interdisciplinarne strokovne razprave in zastaviti smernice za nadaljnje raziskovanje."