STAznanost

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana obeležuje 70-letnico delovanja

Ljubljana, 10. oktobra - Biotehniški izobraževalni center Ljubljana oktobra praznuje 70-letnico delovanja. Koordinator projektov Boštjan Ozimek je za STA dejal, da je v center danes vključenih nekaj več kot 3500 dijakov, študentov in odraslih. Ti svoje praktično znanje pridobivajo v realnem učnem okolju, kot so pekarna, veterinarska ambulanta in mikropivovarna.

Po besedah Ozimka se je sedanji Biotehniški izobraževalni center Ljubljana postopoma razvil iz srednje veterinarske šole, ki je bila ustanovljena leta 1947. Danes je v okviru centra devet srednješolskih in dva višješolska programa, za odrasle pa organizirajo formalne in neformalne oblike izobraževanja na področju veterine, živilstva, prehrane, biotehnologije, naravovarstva ter gostinstva in turizma.

Vsem, ki se izobražujejo v biotehniškem centru, želijo omogočiti čim prejšnji stik z realnim delovnim okoljem, je poudaril Ozimek. Zato imajo v sklopu centra svojo lastno slaščičarsko delavnico in pekarno, kjer dijake učijo pekovskih veščin. Ob tem pa imajo tudi svojo prodajalno, kjer pridejo dijaki vsakodnevno v stik s strankami, ter tudi šolsko veterinarsko ambulanto za usposabljanje veterinarskih tehnikov.

V okviru centra deluje tudi Center kulinarike in turizma KULT316, ki je namenjen študentom gostinstva in turizma, V njem so restavracija, kavarna, hotelska soba, vinska klet ter učna in demo kuhinja. Ob tem pa imajo tudi svojo mikropivovarno, kjer se lahko študentje spoznajo s postopkom pridobivanja piva.

Kot pravi Ozimek, bo Biotehniški izobraževalni center Ljubljana svojo obletnico obeležil s številnimi dogodki. Danes bodo za javnost pripravili terensko novinarsko konferenco z ogledom svojih prostorov. V prihodnjem tednu bo v torek slavnostna akademija ob 70-letnici centra, v sredo bo sledila predstavitev nove knjige slaščičarskih in pekovskih receptov, v četrtek in petek pa bo potekala mednarodna in strokovna konferenca na temo trendov in izzivov v živilstvu, prehrani, turizmu ter izobraževanju.

Glede pogleda v prihodnost je Ozimek izpostavil, da se bodo tudi v prihodnje vsem trudili zagotavljati odlične pogoje za izobraževanje ter nudili čim višjo kakovost izobraževalnih programov. Osredotočili pa se bodo tudi na področje mednarodne dejavnosti, med drugim se bodo zavzemali za večjo vključitev v programe Erasmus+. Ker se povečuje vpis v njihove izobraževalne programe, bodo kmalu morali razširiti svoje prostore, da bi tako omogočili kakovostno izobraževanje vsem, ki se želijo vpisati v njihove programe, je še dejal Ozimek.