STAznanost
Humanistika in družboslovje

Konferenca arhitektov in gradbenikov v znamenju desetletnice študija arhitekture v Mariboru

Maribor, 12. oktobra - Letošnja konferenca slovenskih arhitektov in gradbenikov iz sveta in Slovenije, ki jo že peto leto prireja Svetovni slovenski kongres, poteka v znamenju 10. obletnice študija arhitekture v Mariboru. Ob tej priložnosti so v goste povabili arhitekte in druge strokovnjake, ki so pomagali pri zagonu in izvajanju tega študija.

Že 35. tradicionalno vseslovensko srečanje strokovnjakov, ki ga prireja Svetovni slovenski kongres, ponovno cilja na povečano kroženje znanja, stikov in sodelovanja med slovenskimi strokovnjaki, ki delajo ali študirajo v tujini in tistimi v domovini. Tokrat je ponovno poudarek na arhitekturi, zato konferenca poteka na rektoratu Univerze v Mariboru, kjer so pred desetimi leti zagnali univerzitetno izobraževanje arhitektov, in sicer kmalu po tistem, ko je tu potekala 2. konferenca slovenskih arhitektov in gradbenikov iz sveta in Slovenije.

"Slovenija ima to srečo, da imamo v tujini in doma veliko število vrhunskih znanstvenikov, strokovnjakov vseh vrst in športnikov, ki z veseljem sodelujejo med seboj," je v uvodniku h konferenci povedal predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič. "Izkušnje kažejo, da kadar se ti dve skupini odločita za tesno sodelovanje, takrat dosežemo veliko večje uspehe kot pa, če tega sodelovanja ne bi bilo," je dodal.

Po njegovih besedah so s takšnimi stiki pomagali ustanoviti tako medicinsko fakulteto kot študij arhitekture v Mariboru ter tako približali to stroko prebivalcem severovzhodne Slovenije. To je namreč dobro tudi za oba študija v Ljubljani. "Ko je konkurenca, se izboljša kakovost celotnega šolstva," je prepričan.

Po ocenah Pleskoviča je študij arhitekture na Univerzi v Mariboru dosegel svoj namen. "Tu želijo študirati študenti iz vse Slovenije. Ugotovili so torej, da ima ta šola določene specializacije boljše kot v Ljubljani. Zato je danes res čas za praznovanje," je povedal v izjavi za medije ob robu konference.

Študij arhitekture poteka v okviru fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo. Prve študente so na prvi stopnji vpisali oktobra 2007, na drugi tri leta kasneje. Na prvi stopnji je na razpolago 45 vpisnih mest, na drugi 40.

Predstojnik oddelka za arhitekturo Uroš Lobnik med prednostmi njihovega študija navaja interdisciplinarnost. "Naš program je močno vezan na oddelka za gradbeništvo in prometno inženirstvo, ki na prvi stopnji zgenerirata skoraj 50 odstotkov vseh predmetov, hkrati arhitekti predavamo na njunih študijskih programih. Tako imamo značilen interdisciplinarni pristop k reševanju problemov oziroma celostni načrtovalski proces," je pojasnil.

Na fakulteti je trenutno zaposlenih 14 ljudi, v desetih letih pa so k sodelovanju pritegnili še več kot 40 zunanjih sodelavcev. Med prvimi predavatelji je bil arhitekt Boris Podrecca, ki je med drugim oblikoval železniško postajo na Dunaju in mariborsko medicinsko fakulteto.

Lobnik je med drugim izpostavil še Borisa Bežana, ki ima arhitekturno pisarno v Barceloni, Alessia Prinčiča, Roberta Potokarja in Deana Laha. Vse te strokovnjake so danes povabili v Maribor.